[Video] D0ktor K0ntrak Adakan Pr0tes Di MAEPS

Sebuah mog0k umum atau Hartal D0ktor K0ntrak telah diadakan secara aman oleh d0ktor berstatus k0ntrak di Maeps Serdang dan difahamkan turut berIaku di beberapa lagi h0spital di seluruh negara pagi tadi.

Menerusi video yang dimuatnaik oleh KiniTv, menunjukkan sesi mog0k yang telah berlaku di pus@t kuar@ntin bagi pes4kit c0vid di Maeps. Hartal ini khabarnya diteruskan bagi mendesak ker@jaan untuk menunaikan tunt0tan golongan tersebut menurut kata Gerakan Dktor-Dktor K0ntrak seperti yang dilap0rkan sebelum ini.

Kelihatan golongan ini mengenakan pakaian bewarna hitam atau gelap selain memegang sepanduk berbunyi “member0ntak tetapi mengutamakan pes4kit”.

Menurut akaun twitter @MSolidariti, mog0k ini akan berlangsung sepanjang hari dan menekankan lsu yang diaIami oleh d0ktor k0ntrak selain sebagai suatu tekanan keatas pihak ker@jaan untuk memperbaiki sistem kesihatan negara yang dikatakan sedang par4h.

Difahamkan, masalah yang berIaku adalah disebabkan lambakan graduan bidang perubatan selain sistem kesihatan Malaysia yang memerlukan graduan-graduan ini untuk berkhidmat selama 5 tahun sebelum dijanjikan k0ntrak tetap.

Walaubagaimanapun, difahamkan daripada jumlah 60 sehingga 70 peratus yang dijanjikan, menurut stat!stik yang dikeluarkan oleh akaun tweet berkenaan, kurang daripada 3.5 peratus sahaja jumlah dktor k0ntrak ini telah ditawarkan k0ntrak tetap bermula daripada Disember 2016 sehingga Mei 2021.

Menjenguk ke ruangan Twitter, #HartalDoktorKontrak dan #Hartal2021 merupakan topik yang sedang trending di tempat pertama.

Menerusi gambar dan video yang dikongsikan melalui dua tanda pagar tersebut, kelihatan ramai dktor-dktor berstatus k0ntrak ini di kebanyakkan hspital telah keluar untuk sertai hartal ini.

Kita pun faham keadaan mereka, bertahun berkhidmat semasa pand3mik setiap hari, tetapi belum ada kepastian. Harap lsu ini dapat diselesaikan demi kebaikan bersama.

Sumber LM

 

Be the first to comment on "[Video] D0ktor K0ntrak Adakan Pr0tes Di MAEPS"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*