Saj4t Berdepan TlNDAKAN Bankr4p, Ini 6 Fakta Penting Dari Firma Gu@man

Mhkamah Tinggi Shah Alam membenarkan n0tis keb@nkrapan terhadap Muhammad S4jjad bin Kamaruz Zaman diserahkan secara penyampaian ganti melalui n0tis lklan dan penampalan berikutan kegagaIan usahawan tersebut membayar pengh@kiman sebanyak RM200,000.00 kepada bekas st0kis utama beliau iaitu OWA Res0urces seperti yang diputuskan Mhkamah Rayuan April lalu.

Berikut 6 Fakta penting dari siaran akhbar yang diedarkan oleh leh firma pengurusan kris!s SAIFUL RIDZUAN PUBLIC RELATI0NS AND COMMUNICATI0NS.

  1. Tahun lepas, OWA Res0urces membekukan akaun bank def3ndan tetapi hanya dapat memperoleh RM5,000.00 iaitu baki terkini dari akaun defendan-defendan melalui tindakan garnisi. 
  2. OWA Resources sebelum ini cuba menyerahkan n0tis bankr@psi kepada Muhammad S4jjad sebanyak tiga kali termasuk percubaan menyerahkan surat temujanji dan juga percubaan-percubaan lain. Namun, oleh kerana semua percubaan serahan tersebut gagaI kerana Muhammad S4jjad tidak dapat diketemui maka pIaintif telah memfailkan n0tis tersebut untuk serahan secara aIternatif iaitu melalui n0tis iklan di surat khabar, di mhkamah dan juga di depan rumah defendan.
  3. Mengikut pengh4kiman Mhkamah Rayuan, Muhammad S4jjad gagaI dalam r@yuannya bagi membatalkan keputusan Mhkamah Tinggi Shah Alam yang memerintahkan usahawan itu membayar ganti RUGl sebanyak hampir RM200,00.00 kepada OWA Resources.
  4. Difahamkan, pihak Muhammad S4jjad ada membuat cadangan awal bulan ini untuk membayar ganti RUGl tersebut secara ansuran sebanyak RM3,000.00 sebulan sehingga selesai pembayaran penuh tetapi pihak plaintif tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.
  5. Akta Insolvensi 1967 membenarkan prosiding kebankrapan dimulakan ke atas mana-mana individu yang gagaI membayar penghakiman melebihi RM100,000.00
  6. OWA Resources memfailkan n0tis kebankrapan terhadap Muhammad Sajjad kerana masih gagaI membayar jumlah berkenaan sehingga kini.

 

Nurwati, Pengasas OWA Resources yang merupakan bekas st0kis pr0duk bengkung dan girdIe Muhammad Sajjad memaklumkan yang krisis und4ng-und4ng dan perniagaan tersebut menjadi pengajaran kepada syar!katnya agar lebih berhati-hati dalam memilih rakan perniagaan pada masa hadapan.

Beliau akan memastikan untuk meIakukan pemeriksaan wajar (due diligence) melalui pegu@m korp0rat yang telah dilantik sebelum menjalankan sebarang kerjasama perniagaan dengan mana-mana pihak selepas ini.

Komen netizen dari fb nurwati hussin.

 

Sumber murai & fb Nurwati hussin

 

Be the first to comment on "Saj4t Berdepan TlNDAKAN Bankr4p, Ini 6 Fakta Penting Dari Firma Gu@man"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*