[VIDEO] Rkyat Malaysia DlUSlR Pulang Setibanya Di Australia Cetus Perbezaan Pendapat Netizen

Siri B0rder Secur!ty: Australia’s Fr0nt Line merupakan siri television p0pular di Australia yang sudah bersiaran selama 14 musim di Seven Network.

Siri ini memaparkan tugas Australian B0rder F0rce (ABF) yang setiap hari berdepan pelbagai jenis ragam ‘pelancong’ yang tiba di Australia di mana setiap ‘pelancong’ ini ditah4n kerana tidak mengikut undng-undng di Australia seperti membawa barangan terl4rang atau ‘percutian yang mer@gukan’.

Sejak beberapa hari lalu, salah satu episod siri ini yang melibatkan pasangan dari Malaysia tular di Facebook. Seperti biasa, setiap individu yang tiba di Australia akan ditanya soalan-soalan standard oleh pihak ABF.

Namun, timbul ker@guan daripada pasangan ini kerana mereka hadir tanpa ltinerari dan apabila ditanya, mereka cuma menjawab mereka pergi ke Australia kerana mahu sh0pping dan h0neymoon selepas 10 tahun berkahwin.

Pasangan itu kemudiannya dipis4hkan untuk ditanya soalan secara berasingan. Ker@guan perjalanan pasangan ini menjadi lebih jelas apabila mereka memberikan tarikh perkahwinan berbeza serta tidak tahu l0kasi mana yang mereka akan pergi dan berapa lama mereka akan tinggal di Australia.

Antara butiran ‘pel!k’ lain dalam kisah pasangan ini ialah aktiviti membeli belah di M0unt Buller, l0kasi ski di Australia sejauh 600KM menaiki Uber, perjalanan yang akan meneIan belanja AUD800 (~RM2,400).

Selepas selesai sias@tan, pasangan ini diarah pulang kerana m0tif kehadiran mereka yang mer@gukan. ABF mengesy4ki pasangan ini sebenarnya mahu masuk ke Australia dan bekerja di sana secara har@m.

Video tersebut mencet0skan perbezaan pendapat daripada netizen. Ada yang berasa bersimpati dengan nasib pasangan itu dan ada yang bersetuju dengan tind4kan tegas ABF.

Bagi mereka yang simpati, mereka beranggapan tidak semua pelancong mempunyai ltinerari lengkap di tempat yang mereka tuju kerana mahu melanc0ng secara free and easy di sesebuah negara.

Faktor h0neymoon selepas 10 tahun perkahwinan juga tidak boleh dir@gui kerana tidak semua pasangan mampu untuk pergi bercuti di awal perkahwinan. Soalan banyak yang ditanya juga boleh menyebabkan pasangan itu p@nik dan tidak dapat menjawab dengan betul. Lagi-lagi pasangan ini tidak fasih untuk berbahasa Inggeris.

Bagi yang setuju, k3s seperti inilah yang menyukarkan rkyat Malaysia untuk pergi ke Australia secara sah. Seperti yang kita tahu, rkyat Malaysia memerlukan VlSA jika mahu melancong ke sana dan pihak berkuasa Australia begitu ketat dalam haI mengeluarkan VlSA ini.

Ini kerana rkyat Malaysia juga merupakan antara t0p 5 lmigran paling ramai di Australia dan majoriti menyal4hgunakan VlSA mereka kerana mahu bekerja secara haram di Australia terutamanya kerja petik buah dan perladangan. Pada tahun 2018 sahaja, dianggarkan 62,000 Rkyat Malaysia telah menetap secara haram serta tamat tempoh VlSA mereka di Australia.

Disebabkan itu pihak ABF akan m@rk lebih pelanc0ng dari Malaysia kerana k3s-k3s ‘pelancong’ dari Malaysia sebelum ini. Begitulah cara ker4jaan Australia yang tegas dalam mengawal kemasukan orang luar ke negara tersebut.

Ini juga boleh dijadikan pengajaran bersama buat kita; sentiasa tahu serba sedikit tempat yang kita bakal pergi dan pentingnya perancangan serta persediaan rapi terutamanya ltinerari apabila kita pergi melancong. Semoga bermanfaat.

Sumber vocket

Be the first to comment on "[VIDEO] Rkyat Malaysia DlUSlR Pulang Setibanya Di Australia Cetus Perbezaan Pendapat Netizen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*