Ag0ng Dijangka Bertemu Semua Pemimpin Parti Serentak Dan lni Yang Akan Terjadi.

Semua anggota Dewan Rkyat diarahkan supaya membuat akuan kepada Istana Negara dan menamakan cal0n pilihan untuk dilantik sebagai perdana mnteri seterusnya.

Ahli-ahli ParIimen mempunyai masa sehingga jam empat petang esok untuk mengemukakan akuan secara bertulis. Surat itu mesti disahkan sebagai benar..

Perkara itu dinyatakan melalui surat Speaker Dewan Rkyat Azhar Azizan Harun kepada semua angg0ta parlimen pagi ini, atas titah Yang di-Pertuan Ag0ng.

“Adalah dimaklumkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di dalam melaksanakan budi bicara baginda di bawah Perkara 43(2) (a) Perlembagaan Persekutuan perlu melantik seorang ahli Dewan Rkyat yang di dalam hemat baginda mempunyai kepercayaan majoriti ahli dewan rkyat sebagai perdana mnteri.

“Pada pelaksanaan titah perintah Kebawa Duli Yang Maha Mulis Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Ag0ng, saya dengan ini memberi n0tis kepada yang berhormat untuk menyerahkan satu surat akuan yang menyatakan dengan terang dan jelas seorang ahli Dewan Rkyat yang diberikan kepercayaan oleh yang berhormat untuk menjadi perdana menteri yang kesembilan,” kata Azhar melalui n0tis tersebut.

Jelas notis itu lagi, walaupun surat akuan tersebut tidak mempunyai format yang tertentu, namun ia perlu mempunyai butiran-butiran berikut:

Identifikasi angg0ta parlimen secukupnya.

Identifikasi yang secukupnya seorang sahaja ahli Dewan Rkyat yang yang diberikan kepercayaan, penyataan kepercayaan yang terang, jelas dan tanpa syarat.

Tandatangan.

Tandatangan atau cop rasmi s4ksi (sama ada seorang pegu@m bela atau pegu@m cara, pesuruhjaya sumpah, notari awam atau jawatan yang setanding bagi yang berhormat yang berada di luar negara) dan tarikh surat akuan.

“Serahan tangan adalah tidak dibenarkan memandangkan Istana Negara masih berada di dalam kawasan Pelan Pemulihan Negara Fasa 1 dan juga untuk mengelakkan penuIaran C0vid-19 di Istana Negara,” katanya.

Tegas Azhar, perlu dijelaskan mana-mana surat yang tidak mematuhi perkara-perkara di atas ataupun yang diterima lewat tidak akan diambil kira.

“Ahli-ahli parlimen diingatkan supaya menjaga kerahsiaan surat akuan tersebut sehingga Yang di-Pertuan Agong membuat keputusan mengenai perkara ini,” katanya dalam n0tis pemberitahuan yang dilihat Malaysiakini itu.

Agong dijangka bertemu semua pemimpin parti serentak

Yang di Pertuan Agong akan bertemu semua pemimpin parti pada jam 2 petang hari ini, susulan peletakan jawatan Perdana Mnteri Muhyiddin Yassin.

1.30PM: Menurut sumber, Agong dijangka bertemu dengan semua pemimpin parti serentak dan bukannya satu per satu.

Ketika ini tidak dapat dipastikan apakah akan ada hasil mengenai siapa yang akan menjadi perdana mnteri dari pertemuan ini.

Semua ahli parlimen telah diarahkan untuk menulis surat kepada istana dan memilih perdana mnteri pilihan mereka menjelang jam 4 petang esok.

1.45 pm – Antara pemimpin p0litik yang tiba adalah Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man.

Astro Awani melaporkan bahawa Bersatu akan diwakili oleh setiausaha agungnya Hamzah Zainuddin, dan bukannya presiden parti Muhyiddin.

1.58 pm – Lebih ramai pemimpin parti p0litik tiba di istana, termasuk Presiden PKR Anwar Ibrahim, Prsiden Amanah Mohamad Sabu, dan Presiden Umn0 Ahmad Zahid Hamidi.

Sementara itu, B0rneo Post melap0rkan bahawa GPS akan menghadiri pertemuan hari ini dengan Agong secara maya.

Sumber:MK

Via awattsyeikhh

Be the first to comment on "Ag0ng Dijangka Bertemu Semua Pemimpin Parti Serentak Dan lni Yang Akan Terjadi."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*