Seramai 779 Guru Di Johor T0lak Vaksin lni Resp0n Tmj Dan Tind4kan Baginda

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibrahim akan bertemu dengan Pengarah Pendidikan Johor dan kira-kira 779 guru yang men0lak menerima vksin C0vid.19, bagi mencari penyelesaian lsu itu.

Tunku Ismail menerusi dua ciapan di akaun Twitter baginda hari ini bertitah, pertemuan itu akan diadakan dalam masa terdekat.

“Keutamaan kami adalah untuk mengatasi pandemik ini secepat mungkin supaya rkyat, negeri boleh kembali dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

“Insya Allah kita boleh selesaikan masalah ini dengan cara berhemah,” titah baginda dalam ciapan berkenaan.

Tunku Mahkota Johor membuat ciapan berkenaan apabila seorang netizen berkongsi lappran berita Harian Metro berkenaan seramai 779 guru di Johor men0lak untuk menerima vksin C0vid.19.

Hari ini, Pengerusi Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya Johor, Mazlan Bujang, ketika menjawab soalan tambahan pada Persidangan Keempat DUN Johor yang ke-14, dilap0rkan memaklumkan kira-kira 779 guru di negeri ini menolak untuk menerima vksin C0vid.19.

Mazlan dilap0rkan berkata, Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ) akan membantu memberi penerangan mengenai kebaikan vksin supaya golongan guru terbabit akan menerima vksin.

779 guru di Johor tolak div4ksin

Seramai 779 guru di negeri ini menolak untuk menerima vksin C0vid.19.

Pengerusi Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya Johor, Mazlan Bujang berkata, Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ) akan membantu memberi penerangan mengenai kepentingan vksin supaya golongan terbabit menerimanya.

“Ker@jaan Johor akan memanggil 779 guru yang men0lak vksin itu secara individu untuk diberi penerangan supaya mereka faham kepentingan vksin apatah lagi sesi persekolahan dijangka dibuka Oktober nanti.

“Sehingga 19 Ogos lalu, seramai 45,448 atau 96.26 peratus guru di Johor sudah menerima dos pertama vksin C0vid.19.Berdasarkan statistik, seramai 23,746 guru sudah lengkap kedua-dua dos sunt!kan vaksin.

“Bagi angg0ta kumpulan pelaksana (AKP) pula, seramai 6,539 atau 91.43 peratus sudah menerima d0s pertama dan seramai 2,816 atau 39.37 peratus sudah lengkap kedua-dua dos.Bagi staf sokongan 0perasi pula, seramai 9,236 atau 71.49 peratus sudah menerima d0s pertama dan seramai 7,030 atau 54.42 peratus lagi sudah lengkap kedua-dua d0s sunt!kan vksin,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Puteri Wangsa berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Nor Hayati Bachok (Amanah- Maharani) berkenaan kadar vksinasi guru di negeri ini pada Persidangan Keempat DUN Johor yang ke-14, hari ini.

Sementara itu, Mazlan berkata, JPNJ menyokong penuh kerjasama antara ker4jaan negeri dan Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) bagi memastikan program vaksinasi mencapai 100 peratus.Katanya, kerjasama itu membabitkan warga sekolah, ibu bapa dan penjaga ketika pembukaan sesi persekolahan nanti.

“Merujuk kenyataan media Kemnterian Pendidikan Malaysia (KPM) bertarikh 15 Ogos 2021, sesi pembukaan sekolah secara berperingkat akan bermula pada 3 Oktober.Pemakluman awal akan dibuat sekiranya terdapat keperluan perubahan tarikh hasil penilaian risik0 oleh Kemnterian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya.

Kredit:HMETRO

Via awattsyeikhh

Be the first to comment on "Seramai 779 Guru Di Johor T0lak Vaksin lni Resp0n Tmj Dan Tind4kan Baginda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*