“Akaun pertama saya telah dig0dam oleh orang Malaysia” – AtIet Ukraine Mohon Maaf, Netizen Minta Hentikan ‘CyberbuIIy’ di IG

Susulan lnsiden pingat emas dan rek0d dunia atlet l0ntar peIuru para negara kita, Muhammad Ziyad Zolkefli di Sukan ParaIimpik Tokyo 2020 ditarik balik, ramai netizen Malaysia tidak berpuas hati dengan apa yang telah berIaku.

Keputusan itu bukan saja menimbulkan rasa sed!h namun ada netizen yang tidak berpuas hati sehingga ke tahap ‘menyer4ng’ akaun media sos!al pemenang pingat emas dari Ukraine, Maksym K0val..

Pelbagai p0sting tentang kemenangan Maksym dilihat telah dibanjiri k0men-k0men dari netizen kita yang bengang pingat emas Ziyad ‘dir@mpas’ selepas tamat perlawanan dan dinobatkan sebagai juara.

“Akaun pertama saya telah dig0dam oleh orang Malaysia”

Bagaimanapun, sesetengah pihak berpendapat tindakan netizen Malaysia menyer4ng Maksym secara peribadi di akaun Instagram, agak keterlaluan. Seorang netizen berkata, seharusnya netizen itu semua tahu bantahan atau kem4rahan hanya perlu disalurkan kepada pihak Sukan Paralimpik Tokyo 2020, bukanlah terhadap atlet tersebut.

Bayangkan, Maksym sendiri telah tampil meminta maaf atas lnsiden yang berIaku selepas akaun Instagram pertamanya diser4ng bertubi-tubi oleh netizen Malaysia sehingga ia dig0dam. Selepas membuat akaun yang  baru, atlet itu terus memuat naik permohonan maaf di Instagram story atas apa yang dilalui dan dirasai oleh rkyat Malaysia ketika ini.

“Akaun pertama saya telah dig0dam oleh orang Malaysia selepas Malaysia menyer4ng serta spam k0men pada semua hantaran saya di Instagram.”

Maaf.”

Semangat tent3ra bawang kita memang tinggi tapi…”

Melalui perkongsian seorang netizen di Twitter, boleh dilihat ramai netizen kita meninggalkan k0men yang negatif di p0sting Instagram peribadinya sebelum ini, malah ada yang mengej3k atlet tersebut.

Netizen berkenaan berkata tind4kan ‘t3ntera bawang’ Malaysia itu dikira meIampau kerana sampai tahap mengut0k dan mengh!na status Makysm sebagai 0KU.

Kau kut0k atlet tu cac4tlah, 0KU lah bagi aku korang dah meIampaulah. Janganlah HlNA macam tu sekali. Malulah aku baca (k0men).”

Ramai netizen lain tidak bersetuju dan tidak suka dengan tind4kan mereka yang menyer@ng Maksym secara peribadi kerana sepatutnya kemar@han itu dil0ntarkan dan dibangkitkan kepada pihak pengurusan temasya sukan tersebut.

Apatah lagi, menurut mereka atlet para ini lebih sensitif dan em0si juga boleh terjejas disebabkan haI-haI sebegini. Dalam pada itu, ramai yang turut mendoakan agar Ziyad tabah dengan lnsiden yang berIaku ini dan berharap atlet itu kekal bersemangat untuk perlawanan di masa hadapan.

Sumber LM

 

Be the first to comment on "“Akaun pertama saya telah dig0dam oleh orang Malaysia” – AtIet Ukraine Mohon Maaf, Netizen Minta Hentikan ‘CyberbuIIy’ di IG"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*