[VIDEO] Ramai Tak Puas HATl Bila Pingat EMAS Ziyad Di TARlK Balik. Ini kata2 padu dari NAJlB dan Dato Hattan..

Penarikan semula pingat emas yang dimenangi atIet l0ntar peIuru negara, Ziyad Zolkafli sebentar tadi telah mencet0s kem4rahan rkyat Malaysia.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin tidak terkecuali dalam memb4ntah keputusan penganjur tersebut, malah tegasnya ia adalah perkara yang memaIukan.

“Ini adalah keputusan yang memaIukan. Ia adalah aiib yang bertentangan dengan semangat ParaIimpik. Sekiranya itu adalah kelewatan di call room, sepatutnya anda tidak boleh benarkan mereka bertanding di tempat pertama.

“Pingat emas dan rek0d dunia yang dicuuri,” katanya di Twitter hari ini.

Khairy membuat kenyataan tersebut bagi membalas ciapan Twitter milik Paralympic Games yang memaparkan keputusan terkini acara l0ntar peIuru berkenaan.

Dalam keputusan tersebut, jelas pingat emas dan perak telah diserahkan kepada dua atIet Ukraine, manakala pingat gangsa jat0h kepada atlet Jerman.

“Tak AdiI Langsung” Kata Najib

“Medan per4ng atlet-atlet di gelanggang.

“Kebolehan dan prestasi mereka ditentukan di sana.

Bukan kat call room.

Atlet-atlet berlatih setiap hari untuk bersaing dan meraih pencapaian di kejohanan-kejohanan.

Ada yang hanya diadakan beberapa tahun sekali.

Ini sukan. Bukan ujian SOP.

Tak adiI langsung.

“KSU KBS bersama CDM berada di lapangan. Pr0tes Ukraine terhadap tiga negara amat lemah. Ketiga-tiga sedang counter pr0test. Doakan,” tulis Faizal.

“Update terbaru Tokyo – Pr0test submitted. Termasuk semua buukti CCTV di call room dan luar call room. Doakan,” katanya sebentar tadi.

Dalam pada itu, Dato Hattan juga menyuarakn ketidak puasah hati susulan penarikan balik emas tersebut dari pihak penganjur hanya kerana masalah teknikal.

“KSU KBS bersama CDM berada di lapangan. Protes Ukraine terhadap tiga negara amat lemah. Ketiga-tiga sedang counter pr0test. Doakan,” tulis Faizal.

“Update terbaru Tokyo – Protest submitted. Termasuk semua bukti CCTV di call room dan luar call room. Doakan,” katanya sebentar tadi.

Dalam pada itu, Dato Hattan juga menyuarakn ketidak puasah hati susulan penarikan balik emas tersebut dari pihak penganjur hanya kerana masalah teknikal

Paralimpik Tokyo 2020: Bantahan Malaysia dibawa ke mesyu@rat CDM pagi esok – Ahmad Faizal

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memaklumkan buat masa ini, keputusan penganjur mengenai pembatalan pingat emas jaguh lontar peluru para negara Muhammad Ziyad Zolkefli, masih tidak berubah.

Bagaimanapun, katanya bantahan daripada Kontinjen Malaysia, Australia dan Ecuador akan dibawa ke Mesyuarat Chef de Mission (CDM) pasukan bertanding, pagi esok.

“Pr0tes drpd Ukraine masih diterima. Counter protest drpd 3 negara akan dibawa ke mesy CDM esok pagi. Kita pertahankan!! Mohon doa rkyat Msia,” katanya dalam laman Twitter sebentar tadi.

Terdahulu, beliau memaklumkan bantahan Malaysia berhubung pembatalan pingat emas Ziyad sudah dihantar kepada penganjur.

Katanya, pegawai Kontinjen Malaysia menyertakan semua bukti termasuk rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di dalam dan luar bilik menunggu (call room).

“Update terbaru Tokyo – Pr0test submitted. Termasuk semua buukti CCTV di call room dan luar call room. Doakan,” katanya sebentar tadi.

Beliau turut memberi gambaran Malaysia mungkin masih mempunyai harapan mendapatkan kembali pingat berkenaan kerana pr0tes yang dilakukan atlet Ukraine amat Iemah.

Ziyad sebelum ini secara tidak rasmi berjaya meraih pingat emas kedua untuk negara dan memecahkan rekod dunia pada acara akhir lontar peIuru F-20, menerusi l0ntaran ketiganya, dengan catatan 17.94 meter.

Kemenangan beliau bagaimanapun dibatalkan selepas atlet Ukraine, Maksym Koval, membuat bantahan.
Kem Ukraine melakukan pr0tes berikutan tiga atlet iaitu Ziyad, T0dd H0dgetts (Australia) dan Jordi Patricio (Ecuador) dikatakan lewat memasuki bilik menunggu sebelum pertandingan dimulakan.

Sumber trendingsangat

Be the first to comment on "[VIDEO] Ramai Tak Puas HATl Bila Pingat EMAS Ziyad Di TARlK Balik. Ini kata2 padu dari NAJlB dan Dato Hattan.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*