Sakan Beriadah Sampai Lupa S0P? P0Iis Tak Teragak Cadang Tutup Pusat Rekreasi.

Susulan kelonggaran untuk merentas daerah telahpun diben4rkan di Lembah Klang, nampaknya orang ramai tidak melepaskan peluang untuk meIakukan pelbagai aktiviti riadah dan rekreasi setelah lama berkur.ung di rumah..

Memetik lap0ran Berita Harian, p1hak p0lis tidak teragak-4gak untuk mencadangkan kepada pihak berkuasa berkaitan supaya pus@t rekreasi ditutup jika terlalu sesak dengan kehadiran orang awam yang tidak mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) terutama pnjarakan f1zikaI.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Mastor Mohd Ariff, ketika ini, pihaknya akan membuat pemantauan pematuhan S0P dari semasa ke semasa terutama di Lembah Klang yang beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN), Jumaat lalu.

“P0lis menyedari keghairahan orang ramai beriadah di sungai, padang dan pantai terutama membabitkan warga Selangor, Kuala Lumpur serta Putrajaya. Justeru, p0lis membuat pemantauan dan hebahan dengan memberi nasihat supaya mereka mematuhi S0P seperti penjarakan fizikal.

“Bagaimanapun, jika keadaan tidak dapat dikawal ak1bat kesesakan dan pengunjung terlalu ramai, p0lis tidak teragak-agak untuk mencadangkan supaya pus@t rekreasi ditutup,” katanya.

Ditanya tind4kan k0mpaun kepada pengunjung, Mastor berkata, ia pilihan terakhir jika mereka menghiraukan nasihat p0lis supaya mematuhi S0P.

“Kita mengambil pendekatan berhemah dahulu dengan memberi nasihat. Kalau mereka masih berdegiI, pilihan terakhir ialah dengan memberi k0mpaun,” ujarnyanya.

SUMBER/KREDIT : trendingkini via bulletin50times

Be the first to comment on "Sakan Beriadah Sampai Lupa S0P? P0Iis Tak Teragak Cadang Tutup Pusat Rekreasi."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*