Isu Melibatkan Ebit Liew Dan Firdaus Wong, Ini pendirian GENG USTAZ buat ramai setuju

PERTUBUHAN PENDOKONG DAN PENCINTA ULAMA (GENG USTAZ ) :

*Isu Melibatkan Dua Pendkwah Iaitu Ybrs. Saudara Ebit Liew Dan Ybrs. Bro Firdaus Wong Di Media SosiaI*

1. Susulan Isu yang tersebarkan di media sosiaI melibatkan para asatizah berkaitan iaitu Ybrs. Sdr. Ebit Liew dan Ybrs Bro Firdaus Wong yang sedang berlegar di seluruh negara.

Kami sebagai sebuah Pertubuhan Pendokong dan Pencinta ulama, iaitu Geng Ustaz sebuah NGO yang cintakan ulama dan para asatizah berpendirian seperti berikut:

– Kami amat berharap kedua pihak agar bertenang dan tidak menyebarkan perkara yang mengaibkan diantara yang terIibat kerana ianya menjejaskan nama baik seorang pendakwah.

Berdasarkan Hadis daripada Rasulallah SAW bersabda :
حديث أنس  قال: قال رسول الله ﷺ: انصر أخاك ظالمًا أو مظلومًا، فقال رجل: يا رسول الله، أنصره إذا كان مظلومًا، أفرأيت إذا كان ظالمًا كيف أنصره؟ قال: تحجزه أو تمنعه من الظلم فإن ذلك نصره[1]، رواه البخاري.
Maksudnya :

“’Bantulah saudara kamu yang zaIim dan dizalimi, lalu menjawab seorang sahabat, ya Rasulullah menolongnya ketika mana ia dizaIimi dan apa pandangan kamu ketika mana ketika ia sedang meIakukan

kezaIiman? Bagaimana untuk menolongnya? Lalu Rasullah menjawab, men4hannya atau kamu menyekatnya daripada berterusan melakukan kezaIiman dan dengan cara itulah kamu membantunya.

– Memohon kedua pihak agar tidak menyalahkan mana mana pihak. Segala buukti yang ada hendaklah diserahkan kepada pihak yang berkuasa bagi memudahkan pihak berkenaan menjalankan sias4tan keatas semua lap0ran yang telah dibuat.

Biarlah und4ng – und4ng yang menentukan siapa yang bersalah dan jangan mudah kita menghuk0m mengikut sesama kita.

– Jagalah adab dan akhlak kita sebagai pendkwah dalam mencari penyelesaian.

Sekian, Terima Kasih

Setiausaha Agong

Pertubuhan Pendokong Dan pencinta Ulama ( Geng ustaz )

23 September 2021

Polis siasat penyeb4r video, mesej luc4h pendakwah

Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan telah membuka satu kertas siasatan terhadap penyeb4r video dan mesej luc4h tular di aplikasi Telegram, yang dikaitkan dengan seorang pendakwah terkenal.

Pengarah Jabatan Sias4tan Jenay4h Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata sias4tan dijalankan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseks4an (dengan sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pec4h keamanan) dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988 (penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian).

“PDRM menasihatkan orang ramai agar menjadi pengguna media sosial yang bijak, berhemah dan tidak menggunakan platform terbabit sehingga boleh mendatangkan kegentaran awam serta menggug4t keharmonian negara.

“Tindakan tegas tanpa kompromi bakal diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggug4t ketenteraman serta keselamatan awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, tular tiga buah video di aplikasi Telegram memaparkan wajah mirip pendkwah berkenaan bersama beberapa tangkap layar yang memaparkan perbualan.

– Bernama via trendingsangat

 

Be the first to comment on "Isu Melibatkan Ebit Liew Dan Firdaus Wong, Ini pendirian GENG USTAZ buat ramai setuju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*