“Astaghfirullah” – [VIDEO] Yahudi Ramp4s Kunci Masjid Ibrahimi Di Hebr0n & Buat ‘Pesta’ Bacaan T@urat.

Selepas pertump4han dar4h yang berIaku pada tahun 1994 yang meng0rbankan 29 orang PaIestin yang sedang menunaikan ibadah di dalam Masjid Ibrahimi, pihak berkuasa lsrael telah membahagikan masjid tersebut kepada dua bahagian untuk dikongsikan di antara peng4nut Muslim dan Yahudi.

MaIangnya, Masjid Ibrahimi yang terIetak di Hebron yang merupakan antara kawasan yang telah dir4mpas oleh Israel ini telah ditutup untuk umat Islam ketika menyambut Rosh Hashanah (Tahun Baru Y4hudi).

Tent3ra Israel telah membuat kawaIan ketat di kawasan sekitar masjid ini dan tak membenarkan orang Islam mahu pun pekerja-pekerja masjid untuk masuk ke dalam atau menggunakan masjid ini untuk beribadat.

Malah baru-baru ini, tuIar video di media sosiaI menunjukkan orang-orang Yahudi sedang berseronok di dalam masjid sambil meIaungkan bacaan kitab Taurat di dalam Masjid Ibrahimi.

 

Mel0mpat-l0mpat macam ber0k”

Malah netizen yang melihat video ini turut mengut0k tind4kan orang Yahudi yang memperIakukan tempat beribadah seperti ini.

Untuk pengetahuan korang, Masjid Ibrahimi ini merupakan tempat bersemayam makan Nabi Ibrahim dan Isterinya Siti Sarah serta Nabi Ishaq dan Ya’qub.

Bukan itu sahaja, ia juga dianggap sebagai bangunan suci keempat dalam Islam dan tempat suci kedua di PaIestin selepas Masjid Al-Aqsa.

Nama masjid ini pula diambil bersempena nama Nabi Ibrahim yang pernah tinggal di Hebr0n sekitar 4,000 tahun lalu.

Sumber: Twitter, AA, Republika

Via LM

Be the first to comment on "“Astaghfirullah” – [VIDEO] Yahudi Ramp4s Kunci Masjid Ibrahimi Di Hebr0n & Buat ‘Pesta’ Bacaan T@urat."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*