[FOTO] Penemuan Men4kutkan ‘Jari Kaki M4yat’ Di Celah-celah Pokok, Warnanya Kebiruan Seakan Z0mbie

Netizen di media sos!al dikejvtkan dengan penemuan benda menggeruunkan seakan ‘jari kaki m4yat’ yang berwarna kebiruan seakan-akan z0mbie yang ditemui di celah-celah pokok.

Sesiapa yang melihat ‘jari kaki m4yat’ ini pasti akan meremang dan tak0t kerana ianya memang sangat menyer4mkan.

Tapi timbul tanda-tanda ialah adakah benda yang kelihatan menyeramkan itu betul-betul jari kaki m4yat? Foto-foto yang dikongsikan oleh Indian F0rest Service itu juga tiada kesan diedit dan juga bukan diambil daripada mana-mana sedutan filem.

Sebenarnya, benda tersebut bukanlah jari kaki m4yat tetapi merupakan satu spesies kulat! Kulat ini dikenali sebabagi “Dad Man’s Fingers” atau nama saintifiknya Xylaria polymorpha.

Kulat ini biasanya menumpang pada pohon pokok dan mempunyai bentuk panjang seperti jari dengan hujungnya berwarna krim keputihan, hidup dalam kawasan hutan dan berkayu.

Meskipun rupanya menyer4mkan, tapi anda tidak perlu berasa tak0t apabila melihat kulat ini kerana ianya tidak berb4haya kepada manusia.

Kulat Dad Man’s Fingers ini boleh ditemui di banyak tempat seperti di negara seperti Nepal, Bhutan, dan utara India, malah di beberapa kawasan di Amerika Syarikat seperti Rocky Mountains.

Meskipun mempunyai rupa yang ser4m dan menggeruunkan, namun kulat ini juga sering dijadikan bahan dalam masakan oleh sesetengah peduduk di China. Malah, kulat ini juga dijadikan bahan bagi menghasilkan peralatan muzik seperti violin. Selain itu, kulat ini juga dijadikan perhiasan dalam rumah.

Sumber BT

Be the first to comment on "[FOTO] Penemuan Men4kutkan ‘Jari Kaki M4yat’ Di Celah-celah Pokok, Warnanya Kebiruan Seakan Z0mbie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*