[VIDEO] Masing2 Pembawa Gen TaIasemia, Pasangan Kekasih Men@ngis Terp4ksa ‘Break Up’

Jika kita rajin membaca berkenaan lsu kesihatan, pasti pernah mendengar peny4kit taIasemia iaitu satu peny4kit genetik seI dar4h merah. Pes4kit taIasemia tidak dapat menghasilkan seI dar4h merah yang berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, peny4kit tersebut tidak berj4ngkit dan terdapat dua jenis taIasemia yang utama iaitu pembawa gen taIasemia( TaIasemia minor) dan pes4kit talasemia (TaIasemia major).

Disebabkan itu, mereka yang menjadi pembawa gen taIasemia dinasihatkan untuk tidak berkahwin dengan pasangan yang juga seorang pembawa gen taIasemia.

Perkongsian buka mata ramai

Jadi, menerusi satu perkongsian video seorang pengguna TikTok Indonesia yang dikenali sebagai @szasaccount, dia telah memuat naik video menyed!hkan apabila terp4ksa memutuskan hubungan dengan lelaki yang dicintai kerana mereka sama-sama adalah pembawa gen taIasemia.

Terp4ksa berpis4h demi masa depan keturunan

Menurutnya, selepas tiga tahun bercinta, mereka mendapati yang mereka adalah pembawa gen taIasemia selepas melakukan pemeriksaan kesihatan. HaI ini sama sekali akan mendatangkan risik0 kepada anak-anak andai mereka berkahwin kelak.

Jadi, disebabkan perkara itu, mereka terp4ksa berp!sah dan masing-masing bersetuju untuk ‘meraikan’ hari terakhir sebagai pasangan kekasih.

Hubungan masih baik

Walau bagaimanapun, mereka tetap memilih untuk menjadi bestfriend kerana  sudah lama mengenali satu sama lain.

Hubungan mereka juga masih baik dan wanita itu tetap menghadiri majlis perkahwinan keluarga bekas kekasihnya. HaI ini disebabkan mereka memutuskan hubungan percintaan dengan persetujuan bersama kerana menyedari tentang risik0 masa hadapan andai mereka berkahwin kelak.

Sumber: TikTok @szasaccount

Via borakdaily

Be the first to comment on "[VIDEO] Masing2 Pembawa Gen TaIasemia, Pasangan Kekasih Men@ngis Terp4ksa ‘Break Up’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*