BaIa Sentiasa Ikut Hujan Rib0t Ais MeIanda Australia Sambut Ketibaan Sajat

Ribut yang meIanda pantai timur Australia hari ini telah menyebabkan kerpsakan pada bangunan dan ‘menghent4m’ bandar-bandar dengan ais batu bersaiz sebesar sebiji buah limau gedang, lap0r laman berita The Guardian.

Hujan batu yang mel4nda bandar Queensland dengan ais berdiameter 16 sentimeter (sm) itu adalah yang terbesar pernah direkodkan di Australia.Ia berlaku selepas hujan lebat melanda wilayah Mackay tengahari semalam (waktu tempatan).Hari ini, sebuah pusat beli belah di Coffs Harbour, New South Wales terpaksa dikosongkan selepas hujan lebat menyebabkan siling bangunan itu runt0h.

Kira-kira 400 orang sedang berteduh dalam pusat beli belah Toormina ketika air mula mengalir daripada siling.Seorang jurucakap Perkhidmatan Kecem4san Negeri hari ini berkata pihaknya telah menjawab lebih daripada 280 panggilan yang meminta bantuan.

“Kami menjangkakan jumlah itu akan terus meningkat dalam beberapa jam lagi, terutama selepas orang ramai pulang daripada kerja.

“Memandangkan kita berada dalam musim ribut, adalah penting supaya orang ramai bersiap sedia. Kami melihat ribut melanda dengan pantas dan ia boleh menjadi agak gan4s,” katanya.

Hujan ais yang besar adalah apabila batuan ais memiliki diameter 5 sm dan dianggap janggal. Ia juga hanya boleh berlaku dalam keadaan persekitaran tertentu.Batu-batu itu adalah berbahaya kerana ia bercampur dengan hujan batu berukuran sebesar bola golf dan boleh menyebabkan ker0sakan pada bangunan.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan waran tangk4p terhadap Muhammad Sajjad kerana gagaI hadir pada sebutan semula k3snya tanpa sebab pada 23 Februari lalu.

Saj4t juga dikehendaki di Malaysia mengikut S3ksyen 186 dan 353 Kanun Kes3ksaan kerana menghaIang penjawat awam serta menggunakan kekerasan jen4yah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipannya.

Bakal menetap di Australia? Saj4t tayang rumah di sana

USAHAWAN kosmetik k0ntr0versi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau Nur Saj4t mended4hkan aktivitinya terbaharu yang kini did4kwa berada di Australia.
Saj4t kini yang difahamkan berada di sebuah hotel di sana menayangkan sebuah rumah baharu di negara itu yang bakal didiami tidak lama lagi.

“My new home. Tak sabar nak balik rumah baharu,” tulisnya.

Terdahulu, Nur Saj4t menerusi Instragram mendakwa dia sudah berada di Australia.Dia juga memaklumkan sedang menjalani kuarantin di Canterbury, Australia dan secara rasmi berhijrah ke negara itu dengan bantuan kerajaan Australia, ketika sesi siaran langsung menerusi laman sosial itu.

Bukit Aman memaklumkan akan berhubung dengan pihak berkuasa Australia untuk mendapatkan pengesahan berhubung dkwaan usahawan kosmetik dalam buruuan, bahawa dia kini sudah menetap di sana.Mereka sedang mendapatkan pengesahan lanjut daripada pihak berkuasa negara berkenaan berhubung perkara itu

Sumber:Kosmo_Online

Be the first to comment on "BaIa Sentiasa Ikut Hujan Rib0t Ais MeIanda Australia Sambut Ketibaan Sajat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*