‘Dia Tak CURl Berbilion-bilion Wang R4kyat’- Harith Iskander Hairan Kenapa Taksub ‘Buru’ Saj4t

Sejak beberapa hari ini, dia laman media sosial mahupun di dada akhbar, terlalu banyak media yang melaporkan kisah terkini tentang Nur Sajat. Ini berikutan kenyataan berani usahawan kosmetik kepada media antarabangsa setelah dia berjaya berpindah ke Australia.

Agak mengej0tkan, apabila isu ini telah menjadi tumpuan rakyat Malaysia sehingga trending di laman twitter. Padahal banyak isu semasa yang lebih mustahak perlu diambil perhatian di dalam negara. Perkara ini turut disedari oleh pelawak dan pelakon Harith Iskander. 

Hairan Kenapa Orang Taksub Nak Buru Sajat

Menerusi akaun Facebook nya, dia merasa hairan mengapa Sajat menjadi buruuan begitu serius oleh pihak berkuasa. Sedangkan dia tidak melakukan kesalahan yang besar seperti membun0h ataupun mencvri berbillion-billion wang rakyat.

“Secara peribadi saya tidak memahami daya tarik  “perburuuan” Nur Sajat ini. Ya, saya tahu mengenai tuduhan “sensit!viti agama yang menyinggung perasaan” dan saya tidak memandang rendang tentang haI ini.

Yang saya mempersoalkan adalah perlunya menghabiskan banyak tenaga dan sumber daya untuk memburu seorang individu yang, sejauh yang saya tahu, tidak membun0h sesiapa atau mencvri berbilion-bilion wang rakyat (jika saya salah, betulkan saya).

Tambahnya lagi, dia merasakan pihak tertentu menggukan “boog3ymen” iaitu seseorang yang berniat  mengalihkan perhatian rakyat Malaysia.

Saya mempunyai perasaan kadang-kadang pihak tertentu menggunakan “bog3ymen” (seseorang yang berniat mengalihkan perhatian) (atau wanita bog3y dalam k3s ini?) Untuk mengalihkan perhatian dari masalah yang lebih utama dan penting yang HARUS ditangani. Saya tidak tahu … apa pendapat anda semua?”- tulis Harith Iskander

Di ruangan komen, ramai yang bersetuju dengan pandangan Harith. Rata-rata mereka juga sedar bahawa setiap kali isu penting di bincangkan dalam negara lagi-lagi berkaitan p0litik, pasti ada isu lain yang muncul untuk mengalihkan perhatian semua.

Rasa Terperangk4p Dalam Negara Sendiri.

Sebelum ini, New York Times melap0rkan Sajat berasa seperti terper4ngkap di negara sendiri disebabkan undang-undang Malaysia kononnya menghuk0m dan menganggapnya sebagai seorang lelaki.

“Saya rasa terperangk4p di negara sendiri, di mana tempat saya dilahirkan, kerana und4ng-und4ng di sana yang menghuk0m saya dan menganggap saya seorang lelaki.

Saya dilahirkan dan dibesarkan sebagai umat Islam jadi saya diajar untuk melakukan perkara dengan cara Islam. Saya menjalankan perniagaan halal.”-katanya

Sumber murai

Be the first to comment on "‘Dia Tak CURl Berbilion-bilion Wang R4kyat’- Harith Iskander Hairan Kenapa Taksub ‘Buru’ Saj4t"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*