Fauziah Nawi Kec3wa Instafam0us Jadi Anak Emas, PeIak0n Veteran DiperdajaI.

“Saya tak nak dedahkan siapa pr0duksi dan siapa anak seni menga@u tapi tolonglah, mengapa bersikap kejam sampai begitu!”

Fauziah Nawi kec3wa dengan s0al bayaran tidak masuk akaI diterima sesetengah penggiat seni.

Seniwati veteran berusia 58 tahun itu berkata, kadar upah sebanyak RM250 untuk sebuah episod pr0jek drama adalah sangat tidak logik.

“Permasalahan itu bukan berIaku kepada saya. BerIaku kepada pemain seni muda dan mereka meng4du kepada saya. Budak-budak baharu, mereka tidak tahu apa-apa dan dengan gaji sebegitu, mereka nak makan apa?

“Tak baik aniaya orang seni sebegini dan membur0kkan lndustri kita yang memang sudah sedia ten4t.

“Zaman saya dahulu sekitar, 1980-an, sebuah episod boleh dapat bayaran RM800 kenapa sekarang turun sampai RM250? Kenapa ‘perdaj4l’ rezeki orang seni sampai tahap begini! Tak baik bagi cerminan bur0k ini buat anak-anak yang baru nak kenal industri,” katanya kepada Kosmo! Online.

Dalam masa sama, dia mempersoaIkan tind4kan pr0duksi drama yang kini lebih banyak mengamalkan sikap pilih kasih dengan melabuur wang untuk pemengaruh media sosiaI.

“Kalau ‘instafam0us’, mereka bersungguh-sungguh bayar sampai RM3000 hingga RM5000 satu episod. Orang yang ada ilmu seni diani4yai sampai bayaran tak masuk akaI (RM250 satu episod).

“Budak-budak (pelakon) tambahan lagilah ada yang dibayar serendah RM80 satu babak atau episod. Itu belum t0lak daripada ejen mereka. Entah-entah RM30 je masuk kocek.

“Alasan mereka bagi, sekarang zaman pandemik, semua kos terpaksa dit0lak. Adakah itu bermaksud ambil kesempatan dalam kesempitan orang lain. Mer0sakkan lndustri dengan budaya kerja sebegini? Tolong fikir.

“Saya tak sampai hati apabila ada budak-budak baharu bersemangat untuk kenal industri meng@du menerima bayaran seperti apa yang saya sebutkan. Ada juga pelakon-pelakon lama diani4ya dengan bayaran ‘ciput’.

“Sampaikan saya fikir, di Malaysia ini, kalau kalian sudah tua, bersara sahajalah. Tak usah sibuk berlakon dan lupakan sahajalah industri sebab kalian semua akan diani@yai dan tak dihargai.

“Saya tak faham mana persatuan, perbadanan atau kemnterian yang sepatutnya memperjuangkan nasib orang-orang seni sebab perkara ini tetap terus belaku sampai sekarang tidak terbeIa. Mana Seniman, Mana FDAM, mana PROFIMA dan lain-lain? Buatlah sesuatu,” getusnya.

Tegasnya, dia tidak mahu lndustri seni tanah air dibur0kkan dengan senario bekerja sebegini.

Fauziah berharap masa depan semua karyawan lebih baik dan terbela.

Sumber CARI

Be the first to comment on "Fauziah Nawi Kec3wa Instafam0us Jadi Anak Emas, PeIak0n Veteran DiperdajaI."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*