‘T0kwan aku hiI4ng hampir 10 tahun, sampai sekarang tak jumpa’

Jika seseorang itu menigaI dunia, pasti namanya tertera pada batu nisan dan dikhabarkan melalui berita kepada ahli keluarga dan teman-teman. Tetapi jika hiIang tanpa khabar berita, setiap hari pasti menunggu dalam penuh kegeIisahan apatah lagi kehiIangan tersebut pula meIibatkan seorang warga emas.

Tidak dapat membayangkan bagaimana perasaan yang diaIami oleh keluarga ini apabila sudah hampir 10 tahun kehiIangan seorang datuk. KehiIangan  warga emas ini masih diselebungi msteri sehingga kini.

Dikatakan warga emas itu hiIang ketika ingin mengambil wang pencen pada Mei 2012. KehiIangan warga emas ini mendapat perhatian netizen apabila seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Fyraaradzai meminta netizen untuk membantunya mengesan kehiIangan datuknya.

Kisah kehiIangan datuknya yang dikenali sebagai Tok Wan itu bermula apabila Tok Wan dikatakan mahu mengambil wang pencen di Mybank Kangar, Perlis pada tahun 2012. Oleh kerana Tok Wan tiada k@d pengenalan, pihak bank memintanya untuk ke Jabatan Pendaftaran Negeri (JPN) untuk membuat kad pengenalan.

Ketika dalam perjalanan menuju ke JPN, Tok Wan dikatakan telah hiIang. Gadis ini menyatakan ibunya sudah bertanyakan kepada pihak JPN mengenai Tok Wan, tetapi pihak JPN mengatakan Tok Wan tidak datang berurusan di sana.

Keluarga ini masih mengharapkan kepulangan Tok Wan di sisi mereka. Sebelum mereka mengisytiharkan kem4tian, mereka ingin mengambil peluang untuk berikhtiar dahulu mencari Tok Wan. Mereka juga berikhtiar berjumpa dengan seorang ustaz dan ustaz tersebut mengatakan Tok Wan masih ada tetapi telah nyany0k.  Namun menerusi Twitter juga, wanita ini menyatakan semasa hiIang, tahap kesihatan Tok Wan ketika itu sangat baik dan tidak nyany0k.

KehiIangan Tok Wan juga pernah disiarkan di akhbar tempatan. Bukan sahaja msteri kehiIangan Tok Wan, bahkan kereta jenis Perodua Kancil yang dipandu oleh Tok Wan juga tidak dapat dikesan. Semakan melalui cuk@i jalan kereta jenis Kancil yang dipandu Tok Wan juga tidak diperbaharui semenjak tahun tersebut.

Sehubungan dengan itu, wanita ini meminta orang ramai untuk menghebahkan kehil4ngan Tok Wan dan menghubunginya dengan segera jika terjumpa Tok Wan. Walaupun dikatakan p0lis telah menutup k3s ini, mereka tidak pernah berhenti untuk mencari ikhtiar.

Sumber: Twitter @fyraaradzaii

Via thereporter

Be the first to comment on "‘T0kwan aku hiI4ng hampir 10 tahun, sampai sekarang tak jumpa’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*