Pemilik Restoren Dedahkan Berapa Umur Ikan Siakap Yang Berharga Hampir Rm1200 Seek0r

Ikan siakap yang dijual pada harga RM1,196 di Taman Geoforest Karst Kilim di sini yang tuIar semalam, diternak pemiliknya selama 11 tahun.

Pemilik Rest0ran Terapung Sas Rimba, Norasyikin Musa berkata, ikan siakap seberat 7.48 kil0gram (kg) tersebut diberi makan ikan kecil yang segar dan bukannya dedak seperti kebanyakan sngkar ikan k0mersial lain.

“Kita tak bagi makan dedak, kita bagi ikan kecil yang dibeli daripada nelayan lain yang baru ditangk4p kepada ikan-ikan yang dibela di dalam sngkar di sini.

“Bayangkan 11 tahun saya bela ikan tu, berapa banyak k0s untuk ikan tu? Berapa ratus kil0gram yang ikan itu sudah makan, tak mungkin saya nak jual dengan harga seperti ikan yang seberat dua kilogram?” katanya apabila ditemui di restoran tersebut, di Taman Geof0rest Karst Kilim di sini hari ini.

Tambahnya, kos 0perasi rest0ran terapung adalah tinggi dan boleh mencecah sehingga RM7,000 sehari.

Katanya, selain daripada k0s memberi makan kepada ikan di s4ngkar tersebut, k0s 0perasi lain seperti minyak bot yang digunakan untuk membawa bahan masakan dan k0s penyelenggaraan restoran juga adalah lebih tinggi kerana kedudukannya yang terapung mengikut pasang surut air laut.

Menurutnya, pengawaI keselamatan juga perlu diupah bagi memastikan ikan yang dibeIa tidak dicuuri oleh mereka yang tidak bertanggungjawab kerana kawasan sangkar tersebut adalah sangat gelap apabila malam tiba.

Jelas Norasyikin, ini bukan kali pertama dia menjual ikan yang bersaiz besar daripada biasa kepada pengunjung yang datang ke restoran tersebut.

“Kalau ada permintaan oleh pelanggan, saya tetap menjual ikan tersebut, tetapi saya tetap akan maklumkan ikan tersebut adalah sangat besar berbanding ikan lain yang mempunyai berat sekitar 800 gram (g) ke dua kilogram.

“Sebelum ini, pelanggan yang menempah ikan tersebut bersetuju apabila dimaklumkan mengenai saiz ikan dan tidak pernah timbul masalah seperti ini,” ujarnya.

Semalam, tuIar dalam media sos!al gambar resit menunjukkan sekumpulan individu terp4ksa membayar hampir RM1,196 bagi hidangan seek0r ikan siakap dengan berat sekitar tujuh kilogram.

Sumber: Utusan Online.

Via awattsyeikh

 

Be the first to comment on "Pemilik Restoren Dedahkan Berapa Umur Ikan Siakap Yang Berharga Hampir Rm1200 Seek0r"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*