[VIDEO] Seorang Lagi Pelanggan Tampil Dakwa ‘Terkena’ Harga Ikan Siakap Mahal Di Langkawi “Dia tak cakap besar tu 6KG”

Baru-baru ini tuIar di Facebook perkongsian seorang lelaki yang mendkwa ‘terkena’ apabila harga ikan siakap dipesannya di sebuah restoran di Langkawi begitu mahal.

Menerusi perkongsian Mohd Faris, dia perlu membayar RM 1,196 hanya untuk harga ikan siakap seberat 7.4 kilogram.

Disebabkan harga ikan tersebut yang begitu mahal, dia kemudian terpksa membayar bil keseluruhan sebanyak RM1,852.50 dan jumlah itu termasuk dengan harga ikan berkenaan.

“Secara kebiasaannya untuk 7 orang dewasa makan dua ek0r siakap sudah memadai bahkan mungkin akan terlebih sedikit. Maka kami pun tempah dua ek0r siakap dan sebut untuk 7 orang makan bersama dengan menu-menu yang lain.

“Kemudian, datang seorang pekerja memaklumkan pada kami untuk double confirm ikan yang kami tempah. Kami bertanya kembali besar manakah ikan itu, selepas ditunjuk saiz ikan tersebut dengan tangannya kami bersetuju untuk ambil seekor sahaja. Sizenya pula ialah saiz yang besar sedikit daripada kebiasaan ikan siakap yang kita biasa makan..

Namun apabila ikan itu sampai, kami terkej0t seek0r ikan siakap tadi dapat diisi di dalam pinggan besar (pinggan biasa letak ikan) sebanyak 5 pinggan. Kami pun cakap ini untuk bukan untuk 7 orang makan tetapi 30 orang makan Masa itu, jangkaan harga yang perlu dibayar ialah sekitar RM700 hingga RM800 sahaja namun meleset apabila harganya mencecah RM1852.50,” jelasnya.

Perkongsian tersebut yang mendapat perhatian ramai akhirnya diketahui pemilik restoran tersebut, Norasyikin Musa yang tampil menjawab dakwaan berkenaan.

Menurut Norasykin, dia sendiri yang mengambil pesanan pelanggan terbabit dan meminta mereka untuk melihat ikan sebelum dimasak namun mereka enggan berbuat demikian.

Malah dia menjelaskan harga bagi ikan siakap terbabit juga sudah dinyatakan di dalam menu restorannya iaitu RM16 bagi setiap 100 gram (g).

Dkwa ikan yang dipesan adalah ‘ikan pameran’ dan bukan ikan biasa

Tambahnya lagi : “Saya sudah terangkan kepada pelanggan berkenaan bahawa ikan yang dipesannya seberat kira-kira 7 kg itu tidak dijual tetapi dipelihara dalam s4ngkar untuk dijadikan tontonan pengunjung restoran”.

Pelanggan lain tampil

Tidak lama kemudiannya tampil seorang lagi pelanggan yang mend4kwa dia turut berdepan dengan perkara sama.

Menurut Lyza Saat, dia terp4ksa membayar bil berjumlah RM1,738 dimana harga bagi seekor ikan siakap sahaja sudah mencecah RM846.40. Manakala harga ikan siakap merah pula RM305.80

Mengulas lebih lanjut, Lyza mendedahkan dia sudah dimaklumakan yang ikan yang dipesannya agak besar. Menjangkakan ikan tersebut mungkin seberat 2kilogram seperti di kedai Tomyam lain, dia bagaimanapun terkej0t sebaik ikan itu dihidangkan di meja mereka.

Tapi dia tak cakap besar tu hampir 6 kg

“Dalam menu tu ade la tulis RM18 dkt tepi-tepi ikan tu, sis tny apa ni? Dia ckp harga untuk 100g ikan. Jadi sekilo dalam RM180. Kami pun pesan 2 ekor ikan. “Dia cakap ikan siakap tu besar, ok lah kan 10 orang makan. Tapi dia tak cakap besar tu hampir 6kg! Aku ingat standard la ikan besar dlm 2kg macam kita dok makan dekat KL.

“Selalu aku akan tanya besar tu besar mana. Memandangkan dah ramai, so aku rasa ok la. Ikan besor makan ramai2. Rupanya besar tu besar gajah. GiIa ke? Sampai hati ko ketuk orang mcm tu skali. Patutnya inform la ikan ni besar ni, berat ni, so dlm RM sekian-sekian”

 

Tiada langsung beritahu itu ikan pameran

Dia bagaimanapun menjelaskan k3s mereka adalah sedikit berbeza dari k3s yang tular awal dimana pemilik kedai tidak ada memaklumkan bahawa ikan tersebut adalah ikan pameran.

“Kes kami berbeza sikit dari k3s yang tular tempoh hari. Memang dia (owner) tiada maklumkanl lansung yang ikan tu adalah ikan pameran yang boleh buat sarkis. Dia cuma cakap ikan tu besar.

“Aku mmg tanya harga, dia ckp rm18 per 100g.So aku bajet boleh pegi RM600-RM800, tapi dia tak cakap pulak ikan yg nak kasi kitorg tu dekat 5kg. Paham? ” katanya lagi.

 

Sudah buat lap0ran pada KILIM

Menerusi perkongsian sama, Lyza turut memaklumkan yang dia sudah membuat lap0ran kepada pihak KILIM berhubung lnsiden tersebut.

Dia bagaimanapun menjadi lega apabila pihak KILIM memaklumkan akan menyiasat dan mengambil tind4kan terhadap aduan tersebut.

“Tambah lagi drama, kitorang juga dah buat lap0ran .Tunggu ya korang. Saya takkan meratap nasib sahaja kerana ini akan memburukkan nama Langkawi. Jadi selepas dapat tahu yang mereka akan ambil tindakan saya rasa lega” katanya lagi.

Turut dikongsikan seorang lagi rakan.

Perkara sama turut dikongsikan seorang lagi rakannya, Niena ZM di akaun Facebooknya.

Tegas Niena, perkara tersebut sememangnya dapat dielakkan sekiranya pihak restoran berterus terang dan tidak berselindung dari awal mengenai saiz dan harganya.

“Secara logiknya, kalau dia bagitahu orang berapa size ikan dia with the price per gram dia letak, orang ramai akan buat keputusan sama ada untuk teruskan pesanan atau tidak.

“Sepatutnya org kedai boleh jelaskan dahulu, dan semasa kami order tu pun sebenarnya logiknya orang kedai dah boleh anggarkan harga yg di-order.

“Kalau betul berniaga telus, sepatutnya staff tu bagitau, ‘kak ikan kedai kami bukan mcm ikan biasa tau, akak pasti ke’, contohnya.

Tapi ni dengan rasa tak bersalahnya siap tanya lagi, tak nak tambah lobster ke kak. Selagi boleh perah mmg perah ye? Siapa yang pegi tgk pokok bakau bawak duit ribu riban standby utk pegi makan? Basic Common sense.

Tidak tunjuk ikan

Paling penting menurutnya ialah pihak restoran langsung tidak menunjuk ikan seperti kebiasaan kedai lain.

“Kami tidak ditunjuk ikan. selalu kita pegi makan ikan bakar dia akan bawak ikan timbang depan mata kan? TIADA. Selalu bila kita tny size ikan, dia akan terus bawak pegi tgk atau timbang kan, ni dia macam tak nak bg kita tengok just cakap mulut dan tunjuk anggaran size ikan pakai lengan.

Sumber buzzkini

Be the first to comment on "[VIDEO] Seorang Lagi Pelanggan Tampil Dakwa ‘Terkena’ Harga Ikan Siakap Mahal Di Langkawi “Dia tak cakap besar tu 6KG”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*