PENGEMlS Minta Makanan Dari Seorang GADlS, Tind4kan Dia Membuatkan Ramai Tersent@p

Pengemis Minta Makanan Dari Seorang G4dis Dan Tind4kannya Membuatkan Ramai Tersent4p. Pengem!s selalu dilihat kot0r dan jijik. Tidak semua juga dengan rela hati mampu duduk semeja dan makan bersama mereka. Namun apa yang diIakukan gadis ini adalah sesuatu yang patut dipuji.Pengemis Minta Makanan Dari Seorang G4dis Dan Tind4kannya Membuatkan Ramai Tersent4p

Melalui perkongsian Faye Ares, seorang pelajar k0lej dari Filipina, dia tidak kisah untuk duduk semeja dan makan bersama seorang pengemis sambil mendengar kisah hidup yang diceritakannya.

“Semalam pada jam 2 petang, saya ke pus4t membeli-belah sambil berfikir apa yang patut saya makan hari ini sebelum saya diteg0r oleh seorang lelaki tua yang berkata,

“Cik, saya minta maaf tapi saya ada perkara yang hendak diberitahu. Tolong jangan mar4h. Dan saya minta maaf sebab mengganggu. Saya tak minta duit, sebaliknya saya cuma nak minta makanan sebab saya lapar.”

“Buat beberapa minit saya terkej0t seketika, bukan kerana dia seorang yang tidak dikenali tetapi kerana dia boleh bercakap dalam Bahasa Inggeris dengan baik. Saya amat tersentuh dengan keadaannya pada ketika itu,” kata Faye lagi.

Dengan itu, Faye membawa orang tua tersebut ke sebuah restoran bernama Jollibee sambil menudingkan jarinya ke arah restoran itu. Lelaki tua itu bagaikan tidak percaya dengan pelawaan Faye dan sempat memberi reaksi, “betul ke ni?” kepadanya.

“Saya dapat melihat kegembiraan pada wajahnya dan air mata bergenang di mata. Saya memberitahu dia untuk mencari sebuah meja buat kami berdua sementara saya beratur untuk dapatkan makanan.”

Tambahnya lagi, “Selepas seminit, dia datang kepada saya dan berkata, “Saya ingat awak dah hil4ng tadi.”

Selepas selesai mendapatkan makanan, Faye duduk dan makan bersama lelaki tua itu. Dia mula bertanyakan tentang kisah lelaki tersebut.

“Namanya Jansen Locsin. Menariknya, lelaki ini pernah menerima ijazah di Universiti Ateneo Manila dengan latar belakang ekon0mi. Dia juga pernah mengajar di UP (Universiti Filipina) dan Ateneo sebelum ini.”

Jansen tidak mempunyai isteri atau anak. Bapanya pula sudah meniggal dunia dan ibunya masih lagi hidup. Dia hanya mahu pulang ke keluarganya di Bacolod (sebuah bandar di Filipina). Lelaki yang berusia 70 tahun ini datang ke Cebu untuk berniaga, namun sesuatu men!mpa hingga menyebabkan dia bankr4p.

Walaupun begitu, Jansen sempat menasihati Faye untuk belajar bersungguh-sungguh kerana pendidikan itu sangat penting.

“Selepas kami makan di Jollibee, kami keluar dari kedai tersebut dan saya beri dia sebotol air bersama wang seratus pesos (RM8.05). Walaupun bilangan wang tersebut sikit, namun saya yakin ia amat bermakna baginya. Pada mulanya dia enggan menerima wang tersebut, namun saya beritahu dia yang saya hanya berniat untuk membantunya sahaja.”Pengemis Minta Makanan Dari Seorang G4dis Dan Tind4kannya Membuatkan Ramai Tersentap.

Faye tidak mampu untuk memberi wang yang lebih kerana dia seorang pelajar dan dia juga tidak bekerja. Namun kegembiraan pada mata lelaki tua itu sudah cukup membuatkan hati Faye tenang.

“Kami mengucapkan selamat tinggal. Tapi sebelum itu, dia meminta nombor telefon saya kerana dia ingin berterima kasih dengan saya sebelum dia meninggalkan Cebu. Tambahan pula, dia tidak menyangka yang saya ingin makan dan bercakap bersamanya seperti orang biasa yang lain,” tambah Faye lagi.

Selepas perkongsian tersebut tuIar di laman Facebook, netizen kebanyakannya memuji kemuliaan hati Faye yang sanggup makan bersama lelaki tua itu. Dan yang paling mengej0tkan, perkongsian itu mendapat perhatian seorang lelaki yang mempunyai nama akhir yang sama dengan Jansen.Pengemis Minta Makanan Dari Seorang Gad!s Dan Tind4kannya Membuatkan Ramai Tersentap.

Semoga impian Jansen untuk pulang ke kampung halaman dan bertemu dengan ahli keluarganya tertunai nanti.

Berikut  reaksi netizan

“Saya juga lebih rela belanja dia makan minum daripada bagi wang , kongsi Rezeki amalan yang mulia ,semoga awak murah rezeki Miss.”

“Alhamdulilah.. Dlm rezeki kita ada rezeki org lain.. Aaminn.. Moga dipermudahkan dan dimurahkan rezeki..”

“Cantik pada Allah.. cantik juga pada manusia.. alhamdulillah amin adik berkongsi rezeki sesama manusia.. semoga keduanya dimurahkan rezeki dan diberkati Allah SWT Amin”

sumber:  https://arenagempak.com/

Via trendingsngt

Be the first to comment on "PENGEMlS Minta Makanan Dari Seorang GADlS, Tind4kan Dia Membuatkan Ramai Tersent@p"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*