Jurutera British D4kwa Lokasi Nah@s MH370 Telah Ditemui, Tersasar 28km Dari Carian Asal?

Pada 8 Mac 2014, dunia digemparkan dengan kehiIangan pesawat Malaysia Airlines MH370 yang secara tiba-tiba hilang daripada radar pesawat. Semenjak dari itu, pelbagai usaha telah dilakukan oleh pelbagai pihak untuk menyelesaikan msteri ini.

Beberapa hari lalu, seorang jurutera aeroangkasa, Richard Godfrey mendkwa dia telah berjaya menemui lokasi sebenar kejadian nah4s melibatkan pesawat MH370 dengan menggunakan teknologi baru.

Jelas Godfrey, kej4dian nahas tersebut berl4ku di 1,993 kilometer dari barat Perth, dan terletak pada 4,000 meter di bawah permukaan dasar laut.

Jurutera aeroangkasa ini turut berkata pencarian yang dilakukan sebelum ini sebenarnya tersasar 28 kilometer dari lokasi nah@s yang ditemui oleh beliau. Godfrey turut berharap penemuannya akan mendorong kepada usaha mencari baharu pada tahun hadapan.

Difahamkan, lokasi tersebut berada di kawasan yang sama di mana Ketua Oseanografi Universiti Australia Barat, Profesor Chritha Pattiaratchi mend4kwa pesawat itu ‘berehat’.

Beliau menggunakan teknologi baharu yang dipanggil ‘perambatan isyarat lemah’, yang pada asalnya dibangunkan untuk radio digital.

Kaedah ini diuji dengan menggunakan beberapa penerbangan ‘buta’ yang tidak boleh dikesan dengan cara biasa. Hasil ujian mendapati laluan dan lokasi penerbangan dapat dijejak dengan tepat.

 

Sebelum ini, Godfrey pernah memberitahu media bahawa nahas tersebut berlaku disebabkan oleh serangan pengg4nas, namun te0ri tersebut telah dit0lak oleh pakar di Autralia.

“Ia adalah satu ramp@san. Ia adalah satu tindakan kegan4san pada mata saya”, jelas Godfrey.

“Tetapi anda tahu, saya bukan mhkamah undang-undang. Dan saya hanya boleh mengatakan bahawa itu adalah teori semasa saya. Saya masih terbuka jika pihak berkuasa mahu mendedahkan lebih banyak maklumat yang mereka ada”, sambung lelaki ini.

Untuk rekod, nah4s pesawat MH370 telah meng0rbankan 239 ny@wa penumpang.

Sumber LM

Be the first to comment on "Jurutera British D4kwa Lokasi Nah@s MH370 Telah Ditemui, Tersasar 28km Dari Carian Asal?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*