[VIDEO] Belum Buka KEDAl Mngsa BANJlR Dah Tunggu Nak Tukar Baju Bas4h, Peniaga Bundle Sebaak Sedekah Pakaian.

Fen0mena b4njir yang meIanda beberapa buah negeri di Malaysia nyata meruntunkan hati ramai pihak.

Dapat kita lihat menerusi beberapa buah video dimana air naik mendadak sehingga ke paras bah4ya menyebabkan tanah runt0h, penutupan jalan, baanjir kiIat dan sebagainya.

Tidak cukup dengan itu, ramai yang kehiIangan harta benda seperti duit, barang kemas, kereta, pakaian dan juga yang paling sed!h, kehiIangan tempat tinggal.

Ekoran situ4si tersebut, ramai yang bertindak untuk menyalurkan bantuan daripada pelbagai segi seperti wang tunai, kelengkapan b4yi dan makanan.

Sama juga dengan kisah yang tuIar baru-baru ini dimana seorang peniaga bundIe di Sksyen 16, Shah Alam, Selangor yang membuat agihan baju percuma pada Ahad lalu mencvri perhatian ramai.

Memetik lap0ran mStar, Mohd Ismail Abdullah, 38, berkata dia terpanggil untuk menghulurkan bantuan memandangkan ramai orang sekeliling di kawasan itu ter0k terjejas disebabkan oleh b4njir yang meIanda.

“Pertamanya, saya bersyukur kawasan sekitar kedai dan rumah saya tidak ditenggelami air b4njir. Saya lihat k0muniti dekat-dekat kawasan ini banyak yang terjejas.”

“Saya tengok kedai kawan-kawan pun banyak yang ditenggelami air. Dalam keadaan itu, saya niatkan buka kedai untuk bagi pakaian secara percuma. Sesiapa yang datang, boleh ambil saja.”

“Sebelum saya buka pintu kedai dah ada makcik-makcik yang menunggu kat depan. Mereka tak tahu pun yang saya nak bagi percuma, pada pagi itu saya belum buat hebahan lagi.”

“Ada yang datang dengan duit RM10, nak beli pakaian sebab baju dipakai mereka sudah basah. Kita faham, mereka dilanda musib4h, jadi saya pun niatkan untuk bersedekah,” ujarnya.

Lebih mesra disapa mael, dia juga mendedahkan kedainya itu dikujungi lebih 100 pelanggan yang terdiri daripada mngsa banjir pada hari tersebut.

“Saya sedih tengok mereka. Kebetulan pusat pemindahan hanya 400 meter dari kedai saya. Yang mana datang, saya minta mereka uar-uarkan pada orang lain pula.”

“Saya terharu dapat bantu, saya bukannya Ustaz Ebit Lew. Kali ini rasa berbesar hati dapat bantu mereka yang sedang memerlukan.”

“Lagi terkej0t bila video di kedai bundle saya turut viraI di TikT0k. Saya terharu baca k0men netizen semua,” ujarnya lagi.

Menerusi sebuah video, kelihatan seorang wanita yang sebak selepas dia menerima pakaian percuma yang diberikan oleh Mael di kedainya.

Difahamkan, kedai Z Bundle itu sebelum ini diusahakan oleh bekas majikannya, namun ia diambil alih oleh dia sendiri pada tahun 2017.

“Saya ni baru saja terlepas. Baru nak bernyawa selepas C19 meIanda. Masa C19, agak periit sebenarnya.” katanya yang sudah 15 tahun berniaga.

“Dulu saya makan gaji, kemudian saya ambil alih daripada b0s pada tahun 2017. Saya ni dikira bernasib baik sebab berniaga sendiri, tiada staf.

“Isteri saya kerja pembantu klin!k. Ketika kedai tak dibuka, dia yang banyak bantu selama ini,” ujarnya lagi.

Video yang tuIar:

Sumber yoy.my

Be the first to comment on "[VIDEO] Belum Buka KEDAl Mngsa BANJlR Dah Tunggu Nak Tukar Baju Bas4h, Peniaga Bundle Sebaak Sedekah Pakaian."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*