Gara² Sebar Video AlB Bekas Suaminya, Dr Najihah Boleh Dikenakan 4 Tindakkan Akta yg Berbeza – Peguam

Baru-baru ini hangat diperkatakan di media sosiaI apabila seorang wanita mendedahkan menangk4p suaminya yang berlaku cvrang dengan wanita lain di rumah sewa mereka sebelum dia dicer4ikan.

Menerusi perkongsian di Facebook itu, difahamkan wanita berkenaan membuat pendedahan tersebut untuk mencari keadilan buat dirinya serta anaknya.

Isu tular itu turut mendapat perhatian Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) menerusi satu kenyataan berkata pihaknya mengambil maklum mengenai perkara tersebut.

Menurut Pengarah JKNJ, Dato’ Dr. Aman bin Rabu, perkara itu dianggap serius kerana telah meIanggar etika dan lntegriti penjawat awam.

Katanya lagi, pihaknya kini sedang menjalankan sias4tan untuk tindakan lanjut.

Tambahnya, jabatan juga turut mengambil berat tindakan yang diambil oleh pihak pengadu dalam menyiarkan lsu berkenaan di media sosiaI.

Diakhir kenyataan itu juga pihaknya turut mengingatkan kepada semua anggota supaya menggunakan saluran sedia ada di dalam jabatan dalam menyampaikan aduan.

Namun menurut peguam terkenal, Asiah Abd Jalil, Dr Najihah boleh dikenakan tindakkan di bawah 4 Akta yang berbeza.

Isu Dr. Najihah – Dr. Hanafi – Raihan. Ketiga-tiga mereka merupakan penjawat awam.

Menurut Asiah Abd Jalil lagi, apabila Dr. Najihah memviralkan di Facebook, video dan posting berkaitan hubungan sulit di antara Dr. Hanafi dengan Raihan, tindakan terburu-buru Dr. Najihah tersebut telah meIanggar perkara (1), (2), (3) dan (4) di atas.

Tak kiralah apa pun sentimen netizen yang simpati dengan Dr. Najihah, Dr. Najihah tetap boleh dikenakan tindakan tatatertib.

Bagi Dr. Hanafi dan Raihan pula, jika pun betul mereka menjalinkan hubungan suIit, selagimana ia berlaku di luar waktu bekerja, tidak menjejaskan tugas awam mereka.

Dan selagimana perbuatan mereka belum dilap0rkan kepada Ketua Jabatan, mereka belum melakukan kesalahan tatatertib.

Tetapi apabila lap0ran sudah dibuat oleh Dr. Najihah kepada Ketua Jabatan di Klinik Kesihatan Endau, Dr. Hanafi dan Raihan boleh dianggap telah melanggar perkara (3) di atas.

Dr. Hanafi dan Raihan boleh dikenakan tindakan tatatertib.

Hubungan sulit tanpa pernikahan yang sah merupakan kesalahan jen4yah syariah.

Menceraikan isteri di luar mhkamah juga merupakan kesalahan jen4yah syariah.

Sekiranya lsu ini dibawa ke mahkamah syariah, dan sekiranya Dr. Hanafi dan Raihan kemudiannya disabitkan bersalah, maka kedua-dua mereka telah meIanggar perkara (5) di atas.

Dr. Hanafi dan Raihan boleh dikenakan tindakan tatatertib.

Apakah bentuk-bentuk huk0man tatatertib yang boleh dikenakan?

(A)amaran, (B) denda, (C) lucut hak emolumen, (D) tangguh pergerakan gaji, (E) turun gaji, (F) turun pangkat, dan (G) buang kerja [Peraturan 38]

Berdasarkan pengalaman saya mengendalikan k3s-k3s tatatertib terhadap penjawat awam, biasanya apabila kakitangan awam ada pendkwaan j3nayah (termasuklah kesalahan jnayah syariah), tindakan gantung kerja akan diambil.
[Peraturan 28 dan Peraturan 44(1)(a)]

Kemudian apabila kakitangan awam ada sabitan jenayah (termasuklah kesalahan jen4yah syariah), tindakan buang kerja dan penamatan perkhidmatan akan diambil.
[Peraturan 29 dan Peraturan 45(1)(a)]

Semoga isu Dr. Najihah – Dr. Hanafi – Raihan ini boleh memberi iktibar kepada kita semua.

Fikir dahulu sebelum bertindak. Walaupun kita di pihak yang benar, tidak semestinya tind4kan kita sentiasa betul dan tepat.

Akhirnya tiga-tiga boleh dikenakan tind4kan tatatertib.

Sumber Asiah Abd Jalil.

 

Be the first to comment on "Gara² Sebar Video AlB Bekas Suaminya, Dr Najihah Boleh Dikenakan 4 Tindakkan Akta yg Berbeza – Peguam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*