Bah4na Trend ‘Nasi Paku’, Budak Terpksa Dibed4h Gara-gara Paku Masuk Peruut

Jikalau korang membeli makanan di gerai, perkara pertama yang korang akan tengok ialah kebersihan makanan tersebut dan cara bagaimana ia dibungkuus.

Kalau nasi Iemak atau nasi berlauk, kebanyakannya peniaga akan membungkus menggunakan kertas dan mengikat ia menggunakan get4h supaya bungkusan itu tidak terIerai.

Tapi sejak akhir-akhir ini ada segeIintir peniaga katanya menggunakan p4ku untuk membungkus makanan. Makanan ini sering dipanggil sebagai ‘Nasi P4ku’ dan ia dikatakan fam0us di Kota Bharu, Kelantan.

Henti treend Nasi Paku.

Menerusi perkongsian Twitter Public Health Malaysia, satu kej4dian tak diingini did4kwa berIaku ke atas seorang kanak-kanak yang dikhuatiri terteIan paku selepas memakan makanan yang dibungkus benda taj4m itu.

Kanak-kanak itu menurut tweet tersebut mengalami s4kit peruut dan apabila imbasan x-r4y dibuat, kelihatan p4ku sudah berada di bahagian peruut.

“Pengendali makanan disaran elak guna p4ku bungkus makanan” 

Untuk mengelakan kejadian tak diingini ini berlaku gara-gara bendasing dalam makanan, berikut antara cara yang boleh peniaga dan pembeli lakukan:

Paku dianggap sebagai “food haz4rd” dan tidak sesuai untuk digunakan sebagai kaedah pembungkusan makanan. Sebaiknya guna getah (atau kaedah mengikat yang lain) kerana ia tidak mengubah rasa atau resepi asal makanan.

Jika korang menemui peniaga yang masih gunakan paku untuk membungkus makanan, boleh saja lap0rkan ke Pejabat Kesihatan Daerah berhampiran.

Selain dari p4ku, bahan seperti stapler bullet juga dinasihatkan untuk dielakkan daripada digunakan untuk membungkus makanan.

Uish bukan saja budak kena hati-hati, kita yang dewasa ini pun ris4u kalau terteIan paaku. 

Sumber LM

Be the first to comment on "Bah4na Trend ‘Nasi Paku’, Budak Terpksa Dibed4h Gara-gara Paku Masuk Peruut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*