“Sikit Pun Saya Tak Terkesan”- Ini Resp0n IsmaiI Sabri Lepas Ramai Kec4m Sebab Tak LuIuskan KWSP

TEMERL0H: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau tidak akan terkesan dengan krit!kan dan h!naan tentang lsu pengeluaran kaIi terakhir wang dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) i-Citra yang dibuat di media sosiaI.

Perdana Mnteri berkata, fokusnya yang lebih utama ketika ini adalαh terus bekerja menjaga kepentingan rkyat.

“Yang tidak berpuαs hati akan terus tidak berpuas hati. Yang mem4ki hamvn akan terus membuat kerja mereka.

“Saya kerja saya menjaga kepentingan rakyat dan tugas orang untuk mem4ki dan mengh!na melalui media sosiaI (berhubung i-Citra) itu tugasnya.

“Saya tidak terkesan, yang hendak hent4m terserah kepada mereka. Ia tidak menyekat tugas saya untuk terus bertugas demi kepentingan rkyat,” katanya dalam sidang akhbar selepas menyempurnakan Misi Bantuan Keluarga Malaysia bagi m4ngsα bnjir Parlimen Temerloh di Dewan Majlis Perbandaran Temerloh Dataran Bahaman di Lanchang, di sini hari ini.

Yang hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan dan Komoditi negeri, Datuk Seri Mohd. Sharkar Shαmsudin dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Zuki Ali.

Semalam, beliau dilaporkan berkata, kerajaan sedar kehidupan mngsa-mngsa banjir pada beberapa bulan mendatang adalah amat mencab4r dan memerlukan sokongan semua untuk bangkit semula membina kehidupan.

Lantaran itu, Perdana Mnteri berkata, kerajaan komited memastikan bantuan-bantuan yang bakal disalurkan ditambah baik supaya lebih menyeluruh dan dapat segera disampaikan kepada mereka memerlukan.

Kata Ismail Sabri, keseluruhan pemberian tunai kepada m4ngsa bnjir mencecah RM10,000 bagi setiap Ketua Isi Rumah (KIR) dan ia merupakan usaha kerajaan untuk mengurangkan beb4nan r4kyat tanpa perlu mengeluarkan wang KWSP.

Perdana Menteri berkata, dengan usaha tersebut, pencarum boleh mengekalkan simpanan mereka dan menikm4ti dividen tahunan sekitar lima peratus sekali gus mereka boleh merαncang masa depan selepas bersara.

Tiada pengeluaran KWSP, bantuan sudah disediakan kepada mngsa b4njir

Kerajaan tidak berhasrat meluluskan pengeluaran wang daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjumlah RM10,000, meskipun ramai mangsa terjejas dengan b4njir ketika ini, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Mnteri berkata, ia berikutan kerajaan sudah memperuntukkan dana dan mengumumkan bantuan yang mencukupi untuk membantu mngsa banjir di seluruh negara, selain sedia menambah peruntukan berkenaan.

Selain itu, katanya, ker4jaan bimb4ng dengan jumlah baki simpanan dalam akaun pencarum KWSP susulan dua kali pengeluaran menerusi i-Sinar dan i-Citra, dengan ada antaranya berisik0 menjadi miskin tegar selepas pencen.

“Ada banyak kemudahan diumumkan kepada mngsa bnjir. Jika ada yang mahu buka perniagaan untuk yang terjejas bnjir, TEKUN menawarkan pinjaman mudah RM10,000 tanpa faedah dan moratorium, iaitu tidak perlu bayar balik pinjaman selama setahun.

“Bagi yang mahu beli barang keperluan rumah, Bank Simpanan Nasional (BSN) akan beri pinjaman persendirian RM10,000 tanpa faedah, dan moratorium selama enam bulan.

“Kerajaan sudah sediakan kemudahan ini. Jika apa yang disediakan ini digunakan, Insya-Allah ia boleh membantu mngsa banjir,” katanya pada sidang media di Masjid Al-Muttaqin di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pendirian kerajaan susulan banyak pihak mendes4k supaya pengeluaran i-Citra berjumlah RM10,000 diluluskan bagi meringankan beban mngsa banjir.

Sebelum ini, ker4jaan meluluskan pengeluaran khas KWSP menerusi i-Sinar pada Mac lalu, dengan had pengeluaran antara RM10,000 hingga RM60,000 bagi mengurangkan impak pandemik.

Kerajaan kemudian mengumumkan pengeluaran khas kedua menerusi i-Citra bermula Ogos lalu, dengan had pengeluaran RM5,000.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, kerajaan keberatan meluluskan pengeluaran khas ketiga kerana ramai pencarum kini memiliki jumlah simpanan yang terlalu sedikit untuk persediaan hari tua mereka.

“Tujuan KWSP adalah untuk simpanan hari tua selepas pencen. Selepas pengeluaran khas dua kali sebelum ini, 20 peratus pencarum hanya tinggal baki RM1,000.

“Kalau RM1,000, apabila pencen nanti, automatik mereka akan jadi misk!n tegar. Ini yang saya risaukan.

“Malah hampir 95 peratus daripada pencarum yang miliki baki simpanan RM1,000 itu adalah dalam kalangan orang Melayu dan Bumiputera. Kita kena sedar perkara ini,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri meluangkan waktu lebih tiga jam sejak 9.30 pagi untuk meninjau Taman Sri Nanding dan Kampung Dusun Tua di sini, yang antara kawasan paling ter0k terjejas b4njir di Selangor.

Sumber : UTUSAN ONLINE.

Via infokini

 

Be the first to comment on "“Sikit Pun Saya Tak Terkesan”- Ini Resp0n IsmaiI Sabri Lepas Ramai Kec4m Sebab Tak LuIuskan KWSP"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*