“Belanja berjuta yang diingat penyanyi sumbang? R0sak branding!” -AC Mizal

Sejak berlangsungnya program nyanyian yang mencetuskan k0ntr0versi tempoh hari, ramai selebriti senior tampil meluahkan kekesalan berhubung pengambilan individu yang tidak sesuai sebagai peserta untuk bersaing dengan mereka yang hebat.

Dengan gimik-gimik yang merapu, ramai yang melemparkan k0men neg4tif kerana melihat program tersebut sekadar mengejar rating sahaja.

Selain dari Dato’ Hattan, seorang lagi selebriti senior yang kerap menjadi pengacara di program-program hiburan terbitan Astro, Dato’ AC Mizal turut tampil bersuara meluahkan rasa tidak gemarnya melihat situ4si berkenaan terjadi dalam lndustri seni Tanah Air.

Bagilah peluang betul2 kepada yang boleh menyanyi.

Menerusi laman Facebook AC Mizal, dia meminta agar pihak penganjur memberikan peluang kepada mereka yang betul-betul layak menyanyi dan bukan kepada lndividu viral disebabkan perkara negatif.

Situasi tersebut sudah tentu memaIukan ramai pihak terutama mereka yang terlibat dalam industri seni. Tambahnya, perkara b0d0h seperti itu juga boleh membuun0h industri seni kita.

Dalam pada itu, pengacara Maharaja Lawak Mega itu turut mempersoalkan mengapa perlu berbelanja berjuta ringgit namun yang diingati cumalah penyanyi yang sumbang.

AC Mizal juga sempat bertanya sama ada peserta bersuara sumbang itu sedar atau tidak bahawa dia dijadikan bahawa lawak yang pastinya boleh membuatkan ahli keluarga terpalit rasa maIu sama.

Akhirnya ada juga yang berani bersuara.

Sehubungan dengan luahan yang dibuat pengacara itu, ramai yang bersetuju dengan apa yang diluahkan selebriti berkenaan.

Mereka juga menganggap apa yang dilakukan oleh pihak penganjur sangat tidak bersesuaian kerana memperlihatkan sisi negatif sehingga boleh memaIukan industri seni negara.

Jah4nam industri kalau ada 100 orang macam ni.

Kalau drama sikit2 okay lagi.

Harap Dato dapat membantu naikkan martabat industri berbakat.

Peserta program tak boleh menyanyi, Dato Hattan bidas penganjur -“Maru4h mana?”

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Hattan (@dato_hattan)

Nampaknya k0ntr0versi yang terjadi di  program Big Stage musim ke-4 belum selesai di bahas. Mana tidaknya, kehadiran peserta ke-12 yang tidak dijangka-jangka membuatkan banyak pihak meradang lebih-lebih lagi para penyanyi senior.

Dengan bermodalkan kisah-kisah viralnya sebelum ini, peserta Ahmad Iqbal Zulkefli teruk dikec4m kerana tidak dapat membuat persembahan dengan baik dan mendapat markah yang begitu rendah daripada pihak juri.

Tegur pihak penganjur.

Susulan daripada itu, penyanyi senior, Dato’ Hattan telah bersuara di Instagramnya apabila menegur pihak penganjur yang memanggil peserta yang bukan seorang penyanyi untuk bersaing di pentas besar seperti itu.

Menurutnyan pihak penganjur perlulah mempunyai tanggungjawab untuk mengangkat industri seni Tanah Air dan jangan hanya memikirkan gimik yang boleh meningkatkan rating.

Dalam pada itu, Hattan turut mempersoalkan mengapa peserta yang tidak boleh bernyanyi diambil kerana lebih ramai yang berbakat untuk berada di pentas berprestij serta dijurikan oleh mereka yang profesional.

Ramai pagi penyanyi yang berbakat.

Selain itu, penyanyi lagu Mahligai Syahdu tersebut juga meminta pihak penganjur memikirkan semula maru4h industri seni negara andai dilihat orang luar sedangkan juri yang mengadili adalah penyanyi nombor satu negara Dato’ Seri Siti Nurhaliza.

“Fikir dulu sebelum buek bondo2 bangang ni !!
Ghamai lagi yang berbakat nak jadi penyanyi …maruah mano ??? ” tulisnya ger4m.

Walaupun tidak menyebut langsung berkenaan program nyanyian tersebut, ramai yang boleh mengagak bahawa ia ditujukan kepada program Big Stage dimana pelbagai gimik telah berlaku termasuklah menempatkan Iqbal bersama dengan penyanyi-penyanyi muda yang lain.

Nyanyiannya untuk k0nsert minggu pengenalan tempoh hari dikrit!k teruk sehinggakan pihak juri tidak tahu untuk memberikan berapa markah buatnya tempoh hari.

Sumber:  Facebook Dato Ac Mizal. Instagram dato_hattan

Via omm

 

Be the first to comment on "“Belanja berjuta yang diingat penyanyi sumbang? R0sak branding!” -AC Mizal"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*