“Sebab KH aku pandai bertukang” – NETlZEN Tak Setuju Pendapat Subjek Kemahiran Hidup Dikatakan ‘Membazir”

Kemahiran hidup (KH) atau Kemahiran Hidup Bersepadu adalah salah satu matapelajaran dalam sukatan mata pelajaran Kementerian Pelajaran Malaysia. Subjek ini diajar kepada pelajar sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah sehingga tingkatan 3.

Matapelajaran ini merangkumi bidang mekanikal, perniagaan, sosiaI, elektronik, ekonomi rumah tangga dan pertanian pada tahap asas.

Semalam, Kemahiran Hidup trending di Twitter kerana terdapat perbalahan yang mengatakan tiada keperluan untuk mempelajari subjek Kemahiran Hidup, bagaimanapun ada juga yang menyeIar pendapat itu.

Baru-baru ini, terdapat sebuah tweet yang mengund4ng perbincangan terhadap subjek KH dimana ada yang merasakan subjek tersebut tidak berguna.

Buat projek kayu je?

Tweet tersebut mendapat pelbagai reaksi daripada warga Twitter, ada yang setuju dan ada juga yang tidak setuju.

Bagaimana pun, ada yang tidak bersetuju dengan pendapat tersebut dan merasakan banyak yang telah dipelajari dalam subjek tersebut. Mereka juga berkata subjek ini mengajar beberapa perkara yang amat berguna dalam kehidupan seharian.

Sebagai info, subjek KH kini telah dijenamakan semula secara berperingkat-peringkat kepada subjek Reka Bentuk dan Teknologi (RBT).

Apa pendapat k0rang pulak pasal KH?

Sumber LM.

Be the first to comment on "“Sebab KH aku pandai bertukang” – NETlZEN Tak Setuju Pendapat Subjek Kemahiran Hidup Dikatakan ‘Membazir”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*