Selain pampasan RM3.1 juta, dia [pemilik bot] juga berjanji akan menjaga saya’ – Ibu Tangm0 | Kronol0gi kem4tian pelakon Thailand, Tangm0 Nida.

Misteri kem4tian selebriti Thailand, Nida Patcharaveerapong atau lebih dikenali sebagai Tangm0 Nida, 37, masih lagi menjadi bahan bualan ramai di media sosiaI sama ada di dalam atau luar negara berikutan terdapat beberapa perkara yang berlaku ketika kem4tiannya menimbulkan banyak persoalan.

M4yat Tangm0 ditemui di Sungai Chao Phraya pada 24 Februari 2022. K3s kem4tian Tangm0 menarik perhatian netizen di serata dunia kerana berlaku banyak kejanggalan yang berlaku ketika media pada awalnya melap0rkan mngsa m4ti akibat Iemas.

Difahamkan pada hari kejadian, Tangm0 bersama pengurus dan rakan-rakannya menaiki bot laju di Sungai Chao Phraya. Namun, berlaku kejadian dimana Tangm0 terjat0h dan tidak disedari oleh yang lain, padahal mereka menaiki bot laju bersaiz kecil. Lap0ran mengatakan Tangm0 ‘hil4ng’ dari bot itu selama 29 minit sebelum disedari rakan-rakan lain. Mereka dikatakan cuba mencari Tangm0 selama 20 minit sebelum mengambil keputusan untuk meminta bantuan dari pihak berkuasa.

30 penyelam dikerahkan ke l0kasi kejadian mencari mngsa. M4yat Tangmo ditemui oleh abangnya sendiri, Dais Dejjab, pada hari ketiga yang menyedari ada sesuatu yang terapung di permukaan air.

Apabila disoal pihak berkuasa, mereka yang terlibat menjelaskan tidak dapat membantu mngsa kerana keadaan pada waktu itu sangat gelap.

Dikhabarkan, akaun Instagram Tangm0 pada waktu kejadian masih aktif di mana dia dilap0rkan men!nggal dunia kerana Iemas.

Posting gambar Tangm0 yang sedang berenang di laut, kolam renang dan yang lain (berkaitan) juga telah dipadamkan dari Instagramnya.

Ibu mngsa, Panida Siriyuthayothin, tidak dapat menerima berita kem4tian anaknya itu dan berasa cvriga dengan dkwaan tersebut kerana anaknya adalah perenang yang hebat. Adalah mustahil Tangm0 m4ti akibat Iemas. Turut dipertikaikan mengapa Tangm0 tidak memakai jaket keselamatan pada malam itu. Melihat pada gambar yang dimuat naik di Instagram, Tangm0 kelihatan sed!h dan ada sesuatu yang telah berIaku tetapi tidak didedahkan sesiapa.

Ada juga yang berkata Tangm0 berkemungkinan terjat0h ketika mahu membuang air kecil di belakang kapal. Tetapi dkwaan itu juga tidak diterima Panida kerana Tangm0 adalah seorang selebriti dan tidak mungkin akan kencing secara terbuka dan sebarangan.

Setelah kej4dian itu, rakan-rakannya yang terbabit dalam k3s itu tidak dapat dihubungi selama berjam-jam. Lap0ran juga mengatakan terdapat kesan-kesan Iuka cak4ran di tub0h badan mereka.

Lebih menambahkan kecuurigaan ramai, apabila m4yat mngsa ditemui oleh pihak berkuasa, terdapat kesan Iuka dalam di bahagian paha dan jika melihat gambar m4yat Tangmo, m4yatnya tidak seperti orang yang men!nggal akibat Iemas kerana ada kesan-kesan Iuka di tub0h badannya.

Dengan tersebarnya gambar penemuan m4yat mngsa, ramai netizen menyimpulkan beberapa teori k0nspirasi tentang kem4tian mngsa dan teori yang banyak mengundang perhatian netizen adalah dkwaan Tangm0 sebenarnya telah dibun0h oleh rakan-rakannya.

Teori itu berdasarkan keadaan mayat mngsa yang kelihatan seperti dibun0h, beberapa kesan Iuka di badannya, seakan-akan selari dengan kesan-kesan Iuka cakar4n pada tub0h badan rakan-rakannya, berkemungkinan ketika kejadian Tangm0 bergeIut dengan mereka. Dan juga bagaimana Tangm0 boleh tenggelam, berkemungkinan sudah Iemas dan may4tnya sengaja ditenggelamkan agar disangka m4ti Iemas. Namun itu semua hanyalah teori sahaja.

Setakat ini dua susp3k telah didkwa iaitu Tanupat Por Lerttaweewit (pemilik) dan Phaiboon Robert Trikanjananun (pemandu) kerana dianggap cuai sehingga menyebabkan kem4tian sesorang. Phaiboon juga didapati tidak memiliki lesen memandu ketika membawa Tangm0 dan rakan-rakannya.

Satu lagi k0ntr0versi dari k3s ini melibatkan pengurus Tangmo yang bernama Idsarin Gatick Juthasuksawat, yang ada bersama dengan mngsa ketika kejadian.

Ketika berkata kepada media, Gatick berkata jika rakannya (Tangm0) men!nggaI dunia, dia tiada lagi pendapatan dan kenyataan Gatick itu membuatkan ramai netizen bengang kerana dia hanya memandang Tangm0 sebagai tempat menjana wang sahaja.

Panida ada bertanya kepada Gatick, mengapa dia tidak menolong anaknya pada waktu itu. Gatick memberi alasan bahawa dia tidak pandai berenang. Dia mengambil keputusan untuk pulang ke rumah Tangm0 yang ditumpangnya selama ini dan berharap Tangm0 dapat berenang sendiri ke tepian.

Info tambahan: Menurut netizen di Thailand, Gatick selalu memakai pakaian milik Tangm0.

Dalam perkembangan terbaru, Panida dikatakan telah memaafkan kedua-dua suspek iaitu Tanupat Por Lerttaweewit dan Phaiboon Robert Trikanjananunl Dua susp3k berkenaan dikatakan telah membayar wang pampasan sebanyak 30,000,000 baht atau RM3.8 juta. Tindakan Panida itu mengund4ng kemar4han dan kekec3waan ramai.

Panida bagaimanapun menafikan dkwaan netizen kononnya dia memaafkan dua susp3k berkenaan disebabkan wang RM3.1 juta. Sebaliknya dia memaafkan mereka kerana Tanupat berusaha menelefonnya berkali-kali walaupun tahu dia sedang mar4h. Malah Tanupat berjanji akan menjaganya seperti yang dilakukan Tangm0 selama ini.

“Andai kata Tangm0 memperoleh 1 juta baht daripada hasil siri TV. Jika dia hidup selama 30 tahun lagi, saya boleh darabkan jumlah itu dengan 30. Ini masih tidak termasuk kehiIangan pendapatan daripada sesi bergambar sebagai model,” katanya.

Panida menegaskan dia tidak akan memaafkan pengurus anaknya, kerana Gatick hanya menghubunginya selepas tiga hari kem4tian anaknya. Malah dia menud0h Gatick yang menjadi pvnca kem4tian Tangm0.

Sumber: Gowjek ni

 

Be the first to comment on "Selain pampasan RM3.1 juta, dia [pemilik bot] juga berjanji akan menjaga saya’ – Ibu Tangm0 | Kronol0gi kem4tian pelakon Thailand, Tangm0 Nida."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*