Dulu Ramai Kec3wa Dengan Ibu, Kini Abang Tangm0 Pula Tarik Diri Dari Tuntut Keadilan

SlASATAN berkaitan k3s kem4tian membabitkan pelakon Thailand, Tangm0 Nida terus dijalankan oleh pihak berkuasa.

Insiden kem4tian trag!s pelakon berusia 38 tahun itu menjadi perhatian dan menyebabkan ramai tersentuh.

Lebih-lebih lagi apabila melihat ibunya, Panida Siriyudthayothin yang seolah tidak dapat menerima kenyataan anaknya sudah tiada lagi.

Sebelum ini, pernah kec0h mengenai k3s kem4tian Tangm0 Nida yang akan ditutup susulan ibunya, Panida yang menerima wang bernilai 30 juta sebagai pampasan.

“Saya akan tuntut keadilan untukmu adikku, Tangm0!…” – Abang

Malang sekali, Peguam Tumm kembali mendapat khabar duka apabila Khun Dayos tiba-tiba sahaja menarik diri dan enggan terlibat lagi buat masa sekarang. Difahamkan juga, Panida

Panida pula kirim surat suruh jangan masuk campur!

Dalam masa sama, Panida pula telah mengirimkan sepucuk surat dengan am4ran dan peringatan untuk peguam Tumm agar menjauhkan diri dari k3s sias4tan Tangm0. Nampak macam sesuatu sangat kan?

Katanya abang Tangm0 lebih hargai nilai keluarga, jadi hormat keputusan ibu taknak ganggu k3s…

Sebelum ini, difahamkan Khun Dayos dan Panida bercanggahan pendapat dan melantik 2 peguam berbeza bagi k3s Tangm0. Namun, umum mengetahui peguam tumm Sittra lebih ‘tense’ dan ‘pressure’ pihak berkuasa demi merungkai kebenaran sebenar dengan lebih cepat.

Memutuskan untuk menghormati keputusan ibu dan tak mahu hubungan kekeluargaan terjejas, Khun Dayos akhirnya mengundur diri dan mengikut perancangan ibunya..

“Sekarang, saya cuma ada 1 peguam sahaja iaitu K’Gritsana. Saya tak izinkan peguam lain masuk campur. Lagipun, sias4tan p0lis sudah berjalan. General p0lis juga dah berikan saya nasihat &

saranan. Saya letakkan kepercayaan pada ketelusan pihak p0lis melaksanakan kerja mereka. Saya tidak mempertikaikan atau berikan tekanan kepada sias4tan yang sedang berjalan. Saya biarkan

mereka buat kerja mereka. Saya merayu pada Peguam Tumm, jangan terlibat lagi dalam mana-mana hal berkaitan isu Mo. Saya tak lantik Tumm sebagai peguam”

Akibat perbezaaan pendapat, sebelum ini Khus Dayos dan Panida telah melantik 2 orang peguam yang berbeza. Namun untuk Peguam Tumm Sittra, sejak awal lagi beliau memang sangat tegas dan banyak memberikan tekanan kepada pihak berkuasa supaya kebenaran cepat terungkai. Memahami ikatan kekeluargaan adalah segala-galanya, sebab itulah abang mendiang mengundur diri dan mengikut perancangan ibunya.

P0lis sahkan Tangmo Nida m4ti lema$

Thai PBS World melap0rkan, Pesuruhjaya P0lis Wilayah 1, Jirapat Phumichit, berkongsi perkembangan k3s kem4tian pelakon itu menerusi sidang media, Selasa lalu.

Menurut Jirapat, Nida mengalami luka dalam pada kaki kiri mngsa mungkin disebabkan oleh kipas bot tetapi forensik tidak memberikan sebarang petunjuk sama ada pelakon itu terjatuh dari bot, atau ditolak.

Beliau turut mendedahkan p0lis meneliti kenyataan lima rakan yang berada di atas bot yang sama dengan Nida.

“Setakat ini, mereka menyerahkan pakaian yang mereka pakai pada malam itu, sudah menjalani pemeriksaan fizikal dan menyediakan sampel asid deoksiribonukleik (DNA) untuk analisis forensik,”katanya.

Berhubung Iuka dan leb4m yang ditemui pada lengan dan bahu salah seorang daripada lima rakan Nida di dalam bot bersamanya, dikenali sebagai Job, doktor yang menjalankan pemeriksaan memberitahu media bahawa ia berlaku dalam tempoh lima hingga tujuh hari dan bukan disebabkan cakaran kuku jari.

Seorang doktor pada sidang media berkata bahawa dia tidak bertanya bagaimana lelaki itu mendapat kecederaan, namun percaya bahawa ia disebabkan oleh objek keras dan bukan pergad0han.

Jirapat berkata bahawa peny!asat p0lis sudah memeriksa sistem navigasi GPS pada bot dan mendapatkan butiran perjalanan kapal termasuk kelajuan pelayarannya pada malam trag3di Khamis minggu lalu itu.

Pakar patologi di Institut Perubatan F0rensik Hospital Besar P0lis memberitahu media bahawa mereka tidak dapat mengesahkan sama ada Nida sudah membuang air kecil sebelum dia Iemas, seperti yang didkwa rakan-rakannya, kerana m4yat sudah di dalam air untuk waktu yang lama.

Pakar f0rensik, Prof Madya Dr Werasak Charaschaisri memberitahu PBS Thai bahawa Iuka dalam pada kaki mngsa mungkin disebabkan oleh kipas bot, tetapi masih belum didedahkan sama ada luka itu, sebelum atau selepas bed4h siasat.

Mengenai pasir yang terdapat di dalam paru-paru Nida, Dr Werasak menjelaskan dia masih bernafas ketika terjatuh ke dalam sungai .

Katanya, ia kerana pasir boleh masuk ke dalam paru-paru ketika Iemas, dan arus di Sungai Chao Phraya menyebabkan pasir boleh terampai di dalam air.

Oleh itu, mngsa tidak perlu tenggelam ke dasar sungai untuk pasir masuk ke dalam paru-parunya.

Sementara itu, ramai penduduk tempatan meletakkan bunga di Jeti Pibulsongkram di wilayah Nonthaburi, hari ini, bagi penghormatan terakhir kepada mendiang pelakon berkenaan.

Sumber: viralmediakin.com

Be the first to comment on "Dulu Ramai Kec3wa Dengan Ibu, Kini Abang Tangm0 Pula Tarik Diri Dari Tuntut Keadilan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*