Syarikat nafi pr0duk cincin sotong diperbuat dari dub0r BABl, akan s4man 2 netizen yang sebar FlTNAH.

KesaI pr0duk sejuk beku cincin sotong yang difitn4h kononnya produk itu diperbuat daripada dub0r b4bi seperti yang viral di media sosiaI baru-baru ini, syarikat pengeluar pr0duk berkenaan tampil menafikan dkwaan tidak berasas itu.

Dalam sidang media yang diadakan pada jam 11 pagi tadi, syarikat terbabit berkata pihaknya telah mengenal pasti dua netizen yang menyebarkan fitn4h tersebut di Facebook sehingga mencetuskan kebimbangan pengguna, sekali gus mer0sakkan imej serta jualan pr0duk.

Ketua Pegawai Eksekutif Shen Hua Res0urces, Rodney Soon berkata, pihaknya akan mengambil tind4kan terhadap dua netizen terbabit yang telah menyebabkan mereka mengaIami kerugian besar.

Satu lap0ran p0lis juga telah dibuat berhubung fitn4h yang dilemparkan terhadap pr0duk tersebut. Pihaknya juga menggesa p0lis dan Kemnterian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) meny!asat dan membersihkan nama syarikat itu di bawah akta Komunikasi dan Multimedia 1998, termasuk membuat pendkwaan terhadap mereka yang terlibat kerana memfitn4h.

Dalam sidang media itu, media turut ditunjukkan proses penghasilan cincin sot0ng dan sijil halal yang diperoleh untuk pr0duk tersebut dari Shandong Halal Certification Services Sdn Bhd yang dilantik oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sebagai badan pensijilan halal asing di China.

Rodney turut meluahkan rasa kesal terhadap sias4tan yang dilakukan JAKIM dan Kemnterian Perdagangan Dalam Negeri dan HaI Ehwal Pengguna (KPDNHEP) terhadap produk mereka di beberapa negara dengan mengambil sampel untuk ujian, tetapi tidak mengeluarkan sebarang lap0ran mengenai hasil ujian menyebabkan syarikat mereka tidak dapat menafikan fitn4h netizen itu.

KPDNHEP juga telah memanggil peniaga untuk disoal si4sat dan tindakan itu disifatkan sebagai satu g4ngguan yang tidak adil kepada mereka.

Sumber: MalaysiaKini.

Be the first to comment on "Syarikat nafi pr0duk cincin sotong diperbuat dari dub0r BABl, akan s4man 2 netizen yang sebar FlTNAH."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*