BAYl 15 bulan meninggaI DISYAKl terjerut di rumah pengasuh, ahli keluarga tuntut pembeIaan.

Hati ibu mana yang tidak sed!h apabila mengetahui anak yang dikandung selama 9 bulan 10 hari dan ditatap bagai minyak yang penuh pergi buat selama-lamanya dalam keadaan yang meny4yat hati..

Bayangkan jika sebagai ibu bapa berhadapan dengan situ4si seperti ini, pastinya akan berasa sed!h dan mar4h.

Begitulah nasib yang men!mpa pasangan suami isteri ini setelah anak mereka didapati men!nggaI dunia di rumah pengasuhnya.

Baby Syifaa dijeruut bukan terjeruut! Sejak hari pertama aku tidak percaya sepatah kenyataan dibuat oleh pengasuh kepada Baby Syifaa kerana aku tahu beliau berboh0ng!

Menurut lap0ran Utusan Malaysia, seorang bayi perempuan bernama Nour Rania Asyifaa Yuseri yang berusia 15 bulan ditemui tidak sedarkan diri di dalam buaian.

Difahamkan, b4yi tersebut men!nggal dunia ak!bat daripada kepala dan Iehernya terjer0t pada kain buaian yang dikatakan sebelum ini tidak pernah tidur di situ.

Timbul kemusykiIan kem4tian anak.

Namun, bapa kepada b4yi itu, Yuseri Yusoff  mengatakan kem4tian tersebut adalah peIik dan an3h setelah mendapat hasil sias4tan daripada pihak p0lis.

Jelasnya, rasa ker4guan mulai timbul apabila pengasuhnya mengatakan jenis buaian anaknya itu adalah buai kain yang seperti jaring semasa dis0al si4sat oleh pihak p0lis.

“Tak percaya, cuba ambil kain jer0t Ieher sendiri. Tak perlu lama, cukuplah 2 minit saja. Kain takkan tinggalkan Iebam lurus satu garisan” ujarnya.

Ini dijeruut bukannya terjeruut!

Melihat kepada perkongsian gambar yang dimuat naik beserta kapsyen oleh bapa kepada b4yi itu, jelas kelihatan ianya bukan bekas terjeruut buaian seperti yang didkwa oleh pengasuhnya.

Yuseri turut memaklumkan, dia sekeluarga telah merujuk gambar anaknya itu kepada beberapa pakar f0rensik di luar negara.

“Pakar f0rensik berpandangan kesan jeruutan di Ieher B4by Syifaa bukannya akibat jeruutan kain tetapi kesan yang berpunca jeruutan tali, wayar atau kabel.” kata Yuseri.

Ibu bapa mahu tegakkan keadilan.

Berdasarkan luahan yang dikongsikan di laman Facebook itu, Yuseri berpendirian bahawa dia tidak akan berdiam diri kerana ia melibatkan ny4wa anak bongsunya.

Dia sekeluarga berharap agar k3s siasatan kem4tian  Syifa mendapat keadilan dan mestilah diklasifikasikan sebagai k3s bun0h mengikut Sksyen 302 Kanun Kesksaan.

Di samping itu, dia berharap agar pihak p0lis turut menyi4sat kedua-dua pengasuh, suami dan adik perempuan pengasuh anaknya itu yang dikatakan tidak bertugas sepanjang bulan Februari.

Apa-apa pun, semoga k3s kem4tian B4by Syifa mendapat pembelaan selayaknya dan susp3k dikenakan huk0man yang setimpal.

Sumber: Utusan Malaysia (Afifi Hafiz Mohd Nor, Nur Shafawati Yup) , Facebook Yuseri Yusoff

Via omm

 

Be the first to comment on "BAYl 15 bulan meninggaI DISYAKl terjerut di rumah pengasuh, ahli keluarga tuntut pembeIaan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*