[VIDEO] Pasangan Pengantin Kena Simbah Dgn Air Basuh Tangan. Netizen K0men Pengot0r, Pengantin Perempuan Tampil Jelas Cerita Sebenar.

Di Malaysia, kita kaya dengan budaya dan adat resam yang masih lagi dipelihara asalkan ia tidak meIanggar huk0m-hakam agama.

Kita juga boleh lihat adat yang wujud semasa majlis perkahwinan orang Melayu ni banyak proses yang perlu dilalui, dimulakan dengan merisik, lepas tu menghantar romb0ngan meminang, selepas pinangan diterima tu kena bertunang pula dan yang terakhir barulah bernikah.

Gambar hiasan

Tak lupa juga dekat malam berinai, benda tu orang perempuan paling suka sebab boleh menghias tangan mereka menggunakan inai.

Selepas habis semua pr0ses tu, majlis gilang-gemilang pula akan diadakan di mana ia sin0nim dipanggil kenduri kahwin.

Banyak jenis tema yang boleh kita lihat dalam sesuatu kenduri kahwin itu, lebih-lebih lagi mengikut tradisi negeri masing-masing.

Baru baru ini tuIar di media sosial satu video menunjukkan pasangan pengantin baru ini disimbah dengan air selepas kenduri kahwin mereka selesai.

Video yang berdurasi selama 21 saat itu menunjukkan pasangan pengantin diminta masuk ke dalam sebuah bekas yang besar.

Selalu kita dengar pengantin akan cuci periuk belanga tetapi jarang kita dengan pengantin akan disimb4h.

Air yang disimbah bukanlah air paip biasa tetapi jika dilihat adalah seperti air yang telah digunakan seperti air basuhan tangan tetamu.

Rata rata netizen meluahkan rasa jij!k dengan apa yang terjadi. Apa pendapat anda? Cuba lihat video dibawah.

Asal video tersebut sebenarnya adalah daripada akaun Tikt0k @iamnrlnzrh. Menurut beliau video ini adalah video throwback.

Apa yang terjadi hanyalah untuk suka suka sahaja antara family sendiri dan selepas mereka disimbah, mereka akan diberikan air bersih untuk cuci.

Jika dilihat pada k0men k0men netizen, memang ramai yang tidak setuju dengan ini. Zaman sekarang yang serba maju pun masih ada lagi buat adat seperti ini.

Walau apa pun kita haruslah menghormati adat resam tetapi kadang kadang kita kena juga tengok adakah adat tersebut bersesuaian dengan keadaan atau pun tidak.

Tidak perlu untuk kita mempertikaikan atau mengec4m pengantin tersebut. Kita doa yang baik baik sahaja.

Sumber : AwatttSyeikhh Network

Be the first to comment on "[VIDEO] Pasangan Pengantin Kena Simbah Dgn Air Basuh Tangan. Netizen K0men Pengot0r, Pengantin Perempuan Tampil Jelas Cerita Sebenar."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*