“Tngkap suruh ganti RUGl balik. GiIa siap ‘sh0pping’ pula. Lap0rkan pada p0lis, jangan bagi muka orang begini, bulan puasa pun buat kerja k0t0r,”

Tindakan seorang lelaki berbelanja sakan menggunakan kad mesin pengeluaran wang automatik (ATM) yang ditemuinya mendapat kec4man orang ramai.

Rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) memaparkan lelaki itu membeli pakaian di sebuah butik terkenal turut berjaya dirakam dan dimuat naik di media sosiaI oleh lndividu dipercayai pemilik kad tersebut.

Menurut hantaran itu katanya, lelaki berkenaan telah mengambil kad ATM miliknya selepas dia terlupa untuk mengambil kad tersebut semasa berurusan di sebuah mesin ATM.

“Bukan nak buka aib org bulan puasa ini sama-sama Muslim. Kau di belakang aku tadi di ATM boleh panggil aku bagitahu tertinggal kad.

“Seronok “paywave” beli baju untuk isteri pakai duit orang. Aku takkan ikhlaskan tujuh keturunan aku,” katanya.

Difahamkan, kesemua wang di dalam akaun tersebut telah habis dibelanjakan oleh lelaki tersebut dan pemilik kad ATM berkenaan kerugian kira-kira RM1,000.

Turut kelihatan dalam rakaman CCTV itu ialah seorang lelaki dan seorang wanita dipercayai turut bersama-sama membeli-belah menggunakan kad ATM tersebut.

Tinjauan di ruang k0men mendapati, rata-rata pengguna mengec4m tindakan individu-individu tersebut dan menyifatkan perbuatan mereka itu amat memaIukan terutamanya ketika bulan Ramadan.

“Gaya macam orang kaya, tapi ambil kad orang. Semoga dipermudahkan segala urusan dik,” kata Ina.

“Tngkap suruh ganti rugi balik. GiIa siap ‘sh0pping’ pula. Laporkan pada p0lis, jangan bagi muka orang begini, bulan puasa pun buat kerja kot0r,” kata Azizul.

“Ramai dah kena begini, saya terus tutup fungsi ‘paywave’ dan tetap pakai PIN sahaja. Lantaklah orang nak kata kuno ke apa,” kata Irna.

Sumber: Kosmo.

Via cari

 

Be the first to comment on "“Tngkap suruh ganti RUGl balik. GiIa siap ‘sh0pping’ pula. Lap0rkan pada p0lis, jangan bagi muka orang begini, bulan puasa pun buat kerja k0t0r,”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*