[VIDEO] “Peguam Siti Bainun Mula K0yak Dgn Kec4man Netlzen- “Korang Conflrm Masuk Syurga Ke?”

Peguam Siti Bainun ‘k0yak’ dengan kec4man netlzen “Dah tanya ke both side, sebab tu jangan sibuk hal orang.

Kita sepatutnya matang menggunakan sosiaI media, kalau kec4m tanpa tahu isi k3s u dapat apa? C0nfirm masuk syurga ke?” – peguam

Sejak kebelakangan ini isu pend3raan adik Bella kembali hngat dibincangkan di soslal media yang melibatkan pengasas rumah bonda Siti Bainun.

Kejadian yang dilaporkan terjadi sejak setahun yang lalu membangkitkan rasa m4rah orang ramai terhadap pengasas rumah bonda tersebut yang melakukan kez4liman terhadap seorang kanak-kanak 0KU hingga kini.

Baru-baru ini sksi menyatakan bahawa Adik Bella dicili, disimbah air pnas dan diikat oleh manusia durjana ini sebelum tular satu gambar Siti Bainun bersama beberapa orang peguam yang menimbulkan pelbagai spekvlasi dalam kalangan netlzen..

Di soslal media, netlzen mengvtuk sekeras-kerasnya terhadap peguam-peguam yang bersama Siti Bainun dan mereka disifatkan seperti manusia yang tidak berhati perut demi duit kata netlzen.

Tak tahan dengan kec4man itu, seorang peguam Siti Bainun tampil memberikan penjelasan mengenai foto tersebut bagi menepis spekvlasi yang dibuat netlzen menerusi akaun soslal medianya.

“Masih Terlalu Awal Untuk Kata Itu Ini..” – Penjelasan Pegvam Siti Bainun Undang Kec4man Netlzen

Sedia maklum, k3s pend3raan terhadap adik Bella masih dibawah slasatan pihak berkuasa tempatan dan sedar akan kem4rahan orang ramai kerana menyebelahi pihak pemilik Rumah Bonda, Siti Bainun, peguam Hafidzah Hassan tampil beri penjelasan lanjut di Instagram, baru-baru ini.

Menurut beliau, mereka lebih memilih untuk mempercayai versi klien dan hanya mahu tunggu keputusan yang dibuat dari pihak mhkmah saja. Malah berkata masih terlalu awal untuk orang ramai untuk berkata apa-apa.

Jadi kadang-kadang kita tak berada dalam mahkamah jadi apa yang dilaporkan tak dapat nak saksikan secara langsung. Jadi untuk sekarang, masih terlalu awal untuk kita kata itu dan ini terhadap siapa-siapa.

Sudah semestinya penjelasan yang dibuat oleh peguam tersebut tidak diterima baik daripada netlzen dan rata-ratanya meminta agar Hafidzah kalah dalam k3s adik Bella ini.

Dalam kata-kata terakhir peguam itu di dalam video yang dimuat naik, dia berharap agar pihak yang benar akan terbela di dalam kes yang sedang berlangsung ini.

Pengasas Rumah Bonda mohon dapatkan semula hak jagaan 5 anak angkat.

Pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali memf4ilkan permohonan untuk mendapatkan semula lima anak angkatnya yang kini berada di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Siti Bainun, 29, dan empat ibu kandung anak angkatnya memfailkan permohonan itu melalui notis secara bersama di Mhkmah Majistret di sini, pada 2 Ogos lalu menerusi Tetuan Chambers of Aminahtul Mardiah dengan menamakan JKM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebagai responden.

Kesemua pemohon diwakili pegvam Nur Aminahtul Mardiah Md Nor manakala Pegawai Pelindung Kanak-Kanak Noor Afdzan Mohd Sahandrigani, Asiah Bachok dan Mohd Imran Mohd Zanyuin bertindak bagi pihak responden.

Dalam permohonan itu, Siti Bainun dan empat ibu kandung anak itu memohon perintah jagaan sementara terhadap lima kanak-kanak itu yang kini diberikan kepada beberapa rumah jagaan di bawah JKM pada 16 Julai 2021, dibatalkan serta-merta di bawah Sksyen 30 (13) (c) Akt4 Kanak-Kanak 2001.

Permohonan itu turut menyatakan ia adalah permintaan daripada keluarga kandung lima kanak-kanak itu yang mahu hak jagaan diberikan kepada pihak pemohon (Siti Bainun)

Sementara itu, Nur Aminahtul berkata, hari ini sepatutnya pendengaran permohonan itu kerana pihaknya memf4ilkan perakuan segera.

“Bagaimanapun, pihak JKM tidak bersedia dan mahu membalas afidavit yang dif4ilkan pihak kami.

“Jadi mhkmah menetapkan satu tarikh lain (14 September) untuk pendengaran permohonan itu” katanya ketika ditemui selepas prosiding k3s di hadapan Majistret Norfarahain Roslan.

Nur Aminahtul berkata, lima anak jagaan yang dituntut itu berusia antara dua hingga 16 tahun yang kesemuanya sebelum ini di bawah jagaan Siti Bainun dengan dua daripadanya adalah Sindr0m Down.

“Pihak kami juga telah membuat permohonan interim untuk Siti Bainun mendapatkan akses kepada lima anak ini kerana beliau tidak pernah diberi akses kepada mereka sejak diambil pihak JKM pada 16 Julai lalu.

“Pada hari ini, mhkmah mengeluarkan perintah untuk membenarkan Siti Bainun mengakses lima anak angkatnya melalui panggilan video, penghantaran lampin pakai buang, susu untuk anak Sindrom Down dan peranti untuk dua anak yang bersekolah bagi proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR),” katanya.

Pada pertengahan Julai lalu, media melaporkan seorang wanita yang juga pengasas Rumah Bonda dithan p0lis selepas hadir di Ibu Pejabat Kontinjen P0lis (IPK) Kuala Lumpur untuk diambil keterangan bagi membantu slasatan k3s pend3raan seorang remaja orang kurang upya (0KU).

P0lis juga memohon supaya wanita itu dithan rem4n bagi membantu siasatan kes itu, bagaimanapun Mhkmah Majistret men0lak permohonan itu berikutan ia dilakukan melebihi tempoh 24 jam dari wanita itu dithan.

Sumber: buletin3

Be the first to comment on "[VIDEO] “Peguam Siti Bainun Mula K0yak Dgn Kec4man Netlzen- “Korang Conflrm Masuk Syurga Ke?”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*