“Dia Tetap Berd0sa….” – Ustazah Asmak Husin Tegur Kenyataan Kurang Bijak Ifa Raziah

Pendkwah bebas Ustazah Asmak Husin meneg0r kenyataan yang dibikin selebriti versatil, Ifa Raziah mengenai lsu tudung dan Makkah baru-baru ini.

Jelas Ustazah Asmak, bertudung itu wajib bagi setiap wanita dan huk0mnya berd0sa sekiranya meninggaIkan suruhan Allah.

“Pandangan saya menutup aurat itu wajib, tak kisah dijemput ke Makkah atau tidak. Jika kita meninggaIkan suruhan Allah tetap berd0sa walaupun 10 kali ke Makkah.

“Menjadi tetamu Makkah untuk mendapatkan haji atau umrah mabrur bukan untuk dibanggakan.

“Kayu ukur adakah haji kita itu mabrur atau tidak dilihat selepas kepulangan kita daripada tanah suci sama ada terdapat peningkatan atau perubahan dalam diri kita terutama akhlak dan ibadat,” tulisnya dalam satu hantaran di Facebook.

Ustazah Asmak turut menyentuh tentang perlakuan yang dikaitkan dengan istidraj..

Hati-hati dengan istidraj. Istidraj ini apabila seorang yang tidak mengerjakan suruhan Allah, berterusan melakukan m4ksiat dan derhaka kepada-Nya, namun dia kelihatan kaya dan rezekinya juga mudah, maka inilah yang dinamakan istidraj.

“Kadang-kadang nikmat itu sedang menghanc0rkan pahala kebaikan kita.

“Kesimpulannya, sebagai hamba berusahalah kita mengikuti segala suruhan Allah kerana kita belum tentu dapat ke Mekah namun yang pasti kita semua akan ke liang lahad.

“Hijab bukan melambangkan tinggi iman tetapi itu simbol ketaatan hamba kepada tuhannya.

“Saudara kita di India, Myanmar, dan lain-lain disekat pemakaian hijab mereka tetapi mereka tetap berjuang untuk berhijab. Sedangkan kita? Tepuk dada tanya iman.

“Mari kita sama-sama berdoa semoga setiap muslimat diberi kefahaman jelas dalam beragama, istiqamah, dan terasa ringan melaksanakan perintah Allah,” tambahnya.

Terdahulu, Ifa dalam satu rakaman video mengupas lsu menutup aurat dan makanan halal di sebuah restoran cina di Pulau Pinang.

“Banyak benda lagi kita boleh ingat pada Allah, bukan setakat menutup aurat. Kalau setakat menutup aurat tapi tak solat, berzikir, tak buat amal jariah tak guna juga. Itu salah satunya.

“Kita pun tak sempurna, banyak kekurangan.. Banyak juga orang yang pakai tudung pun tak pernah lagi Allah jemput pergi umrah atau haji. Tapi saya, belum pakai tudung tapi Allah dah jemput saya tiga kali dah.

“Kalau aurat jaga tapi semua tak lengkap macam mana pula? Cuba jawab. Kalau pakai tudung tapi mulut jah4t, dok mengata orang, fitn4h orang. Saya pernah jumpa wanita bertudung tapi tak solat,” kata Ifa dalam video berkenaan yang dikongsikan semula ke TikT0k.

‘Saya Belum Pakai Tudung Tapi Allah Dah Jemput Saya Tiga Kali ..’

Nama pelakon dan penyanyi Ifa Raziah menjadi bualan warganet di platform media sos!al. Ini susulan tular rakaman video yang memaparkan Ifa sedang ‘mengupas’ lsu menutup aurat dan makanan halal.

Pakai tudung tapi mulut jah4t.

Menerusi video di TikT0k @Nazrul_Al_Bangsari, Ifa, 47, menyatakan dia sudah tiga kali dijemput Allah SWT ke tanah suci Makkah biarpun belum menutup aurat dengan sempurna.

Tegas pemilik nama Saripah Raziah Mustapha, dengan menutup aurat bukan bermakna sudah patuh dengan suruhan Allah SWT.

Banyak benda lagi kita boleh ingat pada Allah, bukan setakat menutup aurat. Kalau setakat menutup aurat tapi tak solat, berzikir, tak buat amal jariah tak guna juga. Itu salah satunya.

Kita pun tak sempurna, banyak kekurangan.. Banyak juga orang yang pakai tudung pun tak pernah lagi Allah jemput pergi umrah atau haji. Tapi saya, belum pakai tudung tapi Allah dah jemput saya tiga kali dah.

Kalau aurat jaga tapi semua tak lengkap macam mana pula? Cuba jawab. Kalau pakai tudung tapi mulut jah4t, dok mengata orang, fitn4h orang. Saya pernah jumpa wanita bertudung tapi tak solat.

Saya orang Islam.

Sementara itu, pelantun lagu Terus Terang turut menekankan restoran makanan Cina yang dikunjunginya di Butterworth, Pulau Pinang, mempunyai Sijil Pengesahan Halal.

Pengacara terkenal ini dilihat naik angin apabila ada netizen yang sangsi sehinggakan mendkwa dia makan daging b4bi.

Ini kedai Cina tapi banyak orang Melayu makan dekat sini. Mestilah halal, tak akan tak halal. Saya orang Islam kot.. tak akan nak makan yang jadi dar4h daging. Depa (netizen) ini tak puas hati, cakap saya makan b4bi. Kedai ini memang halal.

Saya memang suka makanan Cina tapi cari yang halal la. Banyak restoran Cina yang halal.

Di ruangan k0men, rata-rata wargamaya tidak berpuas hati dengan kenyataan yang dilontarkan oleh Ifa.

@serinaredzuawan: Ya Allah. Jauhilah kami dari tersalah dalam tutur kata, berilah hidayah kepada kepada sesiapa yang dikehendakinya. Moga Kak Ifa akan menutup aurat.

@Nazrul_Al_Bangsari: Dia tak kenal benda wajib dan sunat. Tutup aurat wajib. Sedekah sunat , zikir sunat. Makkah itu tempat ujian bukan tanda Allah suka.

@Norsazwani: Jangan salahkan aurat tudung kak. Menutup aurat perintah Allah. Semoga dia diberikan hidayah.

@Ikaintan: Kekayaan dia tu la ujian terbesar untuk dia, dia lupa benda tu.

Sumber : Gempak

Be the first to comment on "“Dia Tetap Berd0sa….” – Ustazah Asmak Husin Tegur Kenyataan Kurang Bijak Ifa Raziah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*