“Walau M4Tl, RlSAU d0sa tak henti” -Ustazah Asma’ teg0r artis RlAK tunai umrah 3x

Baru-baru ini, tuIar di media sosiaI berkenaan seorang selebriti Malaysia telah bersiaran langsung dengan mengulas lsu menutup aurat telah mengundang pelbagai reaksi warganet di media sosiaI.

Menerusi video yang dikongsikan seorang pengguna Tiktok dikenali sebagai @nazrul_al_bangsari, artis terbabit meluahkan rasa syukur apabila diberi peluang sebanyak tiga kali untuk ke Tanah Suci sebagai tetamu Allah walaupun masih belum mengenakan hijab.

 

Hukum tunai umrah sunat muakad, tutup aurat adalah wajib.

Apa yang membuatkan lebih ramai trigged adalah tindakan selebriti itu yang mempersoalkan terdapat golongan mengikut perintah Allah dengan memakai hijab tetapi perbuatan mereka tidak seiring dengan penampilan.

‘Kejujuran’ pemilik nama Saripah Raziah Mustapha itu telah membuatkan pendkwah terkenal, Ustazah Asma’ Harun terpanggil untuk memberikan sedikit teguran kasih sayang kepada artis terbabit.

 

Dalam perkongsian panjang lebar Ustazah Asma’ di Facebook, beliau mengingatkan mana-mana pihak supaya hati-hati dalam apa yang diberi kerana ia boleh menjadi istidraj.

Tambahnya, peluang menunaikan haji dan umrah memang telah ditentukan oleh Allah S.W.T. Namun, kayu ukur utama adalah perubahan yang dilakukan selepas pulang dari mengerjakan ibadah tersebut sama ada ibadah lebih baik, sama sahaja atau semakin buruk.

Ustazah Asma’ menjelaskan yang teguran-teguran diberi sama sekali bukan bermaksud mahu mengambil kerja Tuhan tetapi ia juga bukan bermakna orang lain boleh senang-senang memperkecilkan perintah Tuhan.

 

D0sa mengalir walau sudah m4ti.

Di akhir perkongsian tersebut, pendkwah wanita itu meminta kita semua berfikir tentang apa yang sudah dilakukan kerana walapun sudah men!nggal dunia, d0sa yang mengalir disebabkan perbuatan lama tidak akan terhenti.

Tegur atas rasa tanggungjawab.

Jelas Ustazah Asma’, penulisan beliau yang panjang lebar bukannya mahu mengaibkan sesiapa tetapi adalah tanggungjawab sebagai masyarakat Islam dalam meneg0r sesuatu yang dilihat kurang baik.

Beliau mengingatkan yang setiap rupa, kekayaan, kemasyuran, pengaruh dan pujian manusia adalah anugerah, namun jika digunakan ke jalan bercampur m4ksiat, ia adalah satu musibah.

Sama-sama kita ambil pengajaran dan ilmu yang diberi sebagai panduan untuk masa hadapan.

Sumber: Facebook Ustazah Asma’ Harun, TikTok @nazrul_al_bangsari

Via omm

Be the first to comment on "“Walau M4Tl, RlSAU d0sa tak henti” -Ustazah Asma’ teg0r artis RlAK tunai umrah 3x"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*